L’aigua que “camina” d’un got a l’altre
Descobrim la capil·laritat
Creieu possible passar aigua d’un got a l’altre sense que nosaltres toquem o fem res?
Amb aquest experiment descobrirem la capil·laritat, una propietat dels líquids!
Aquest experiment és una proposta d’Aarón (4rt de primària) i la seva mare M. Carmen Bermudo (química)
Què necessitarem?
- 5 gots de plàstic transparents no massa grans
- Una gerra amb aigua per omplir els gots
- Colorant alimentari de 3 colors diferents (groc, blau i vermell)
- Paper de cuina absorbent blanc
Com ho fem?
El primer pas és col·locar els gots en filera a la taula. Seguidament omplim 3 dels 5 gots amb aigua. S’han d’omplir 2/3 parts de cada got. Cal omplir el primer, el tercer (got del mig) i l’últim got.
A continuació posem tres gotes de colorant alimentari en els gots que tenen aigua. Fem servir un color diferent a cada got. Ara cal barrejar-ho tot bé fins que es dissolgui i l’aigua quedi ben acolorida. Si el color és fluix, cal afegir més colorant.
Seguidament agafem 4 trossos de paper de cuina. Dobleguem cada tros 2 vegades pel mig fins tenir uns rectangles estrets i llargs que serviran per connectar els gots. Cal fer 4 connectors i col·locar-los de tal manera que connectem un got amb l’altre. En el got on hi ha líquid, el paper es mullarà.
Ara tingueu una mica de paciència per veure què passa. Passat uns 30 minuts comencarem a veure com l’aigua passa al següent got. Passades aproximadament unes 6 hores el volum de l’aigua als gots s’haura anivellat. En aquest moment podem donar per acabat el nostre experiment.
Què passa?
L’aigua poc a poc “escala” pel paper fins arribar al got següent. Ascendeix en contra de la gravetat a través dels capil·lars del paper, que són com petits tubs invisibles als nostres ulls.
El que observem és la capil·laritat, un fenomen físic que permet a un líquid ascendir per un tub o superfície fins a certa alçada, gràcies a les forces d’adhesió de les molècules del líquid a les parets del recipient o tub.
L’aigua puja per el tub capil·lar degut al fet que la força intermolecular (o atracció entre molècules) de l’aigua és menor que l’adhesió de l’aigua amb el material del tub (paper absorbent). És a dir l’aigua i el paper absorbent “s’atreuen”. Per això, l’aigua puja pel paper en comptes de baixar, desafiant així la llei de la gravetat.
Sabies que…? Les plantes utilitzen la capil·laritat per absorbir l’aigua del terra. Les plantes absorbeixen aigua i altres substàncies a través de l’arrel i són transportades pels vasos conductors per capil·laritat.
Leave a comment