Científiques en acció…Experimenta! – 11F (2023)

S'estrena la segona edició de la proposta educativa gamificada

Teresa Gea, Enginyera Química i investigadora en Enginyeria Ambiental

Sis investigadores. Sis reptes científics. La campanya ‘Científiques en acció…Experimenta!’ ofereix una proposta educativa gamificada per a alumnes en el marc del 11F, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència amb la finalitat d’apropar el jovent al camp de treball de les científiques i incrementar els referents femenins en ciència.

Partint d’una píndola audiovisual on cadascuna de les sis dones parteix d’una paraula científica que les representa per explicar a què es dediquen, i ajudats per una guia didàctica els alumnes en equips, han d’experimentar a l’aula amb materials que poden trobar al supermercat i la farmaciola, per resoldre els reptes científics.

Aquesta proposta vol incentivar la indagació i l’experimentació

Descarrega la guia didàctica i aconsegueix els 6 reptes (inclou instruccions per a docents)

Quins són els 6 reptes científics?

  • Aconsegueix fer adob natural (5è Primària – 3r ESO) -> Experimenta amb la tècnica del compostatge
  • Aconsegueix eliminar els virus de les mans (1r -3r ESO) -> Experimenta amb les molècules tensioactives
  • Crea neu artificial (2n -4rt ESO) -> Experimenta amb polímers absorbents
  • Intercanvia vi i aigua passant-los d’un got a un altre sense moure o tocar els recipients (2n – 4rt ESO) -> Experimenta amb el flux laminar
  • Encén un terrós de sucre (3r – 4rt ESO) -> Experimenta amb un catalitzador
  • Calcula l’energia d’una reacció (Batxillerat) -> Experimenta amb una reacció espontània

Presentem a les 6 investigadores:

Teresa Gea, Enginyera Química i investigadora en Enginyeria Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona parla dels residus com a recursos.

Yaiza Castillo, bioquímica i doctora en biotecnologia ens parla dels microorganismes marins des de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC.

Laura Evangelio, doctora en Ciències de Materials i investigadora del departament d’investigació i desenvolupament de DOW i col·laboradora de l’Escola Tècnica d’Enginyeria Química de la URV ens parla dels polímers i la sostenibilitat dels plàstics.

Sumpta Mateos, Enginyera tècnica Agrícola i professora de la Universitat Rovira i Virgili, ens apropa a la seva feina d’enòloga.

Carlota Odena, Química, ens apropa a la seva investigació en el camp de la catàlisi a l’Institut Català d’Investigació Química.

Maria Besora, doctora en química i investigadora en el camp de la Química Computacional de la URV ens parla de com mitjançant les equacions de la Química Quàntica i fent servir superordinadors es pot calcular l’energia de les molècules.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*