Com apagar una espelma sense bufar
El poder d’una reacció àcid-base
Heu pensat mai com podríem apagar una espelma sense bufar ni tocar-la? Quantes espelmes creieu que podeu apagar a la vegada?
Aquest experiment és una proposta d’Eva Pocurull , doctora en química.
Què necessitem?
- Espelmes
- Un encenedor
- 100 mL de vinagre
- 1/2 cullerada de bicarbonat de sodi
- Dos gots transparents alts
Com ho fem?
En primer lloc encendrem les espelmes i les deixarem a un costat, sempre vigilant de no cremar res!
Ara us proposem apagar les espelmes utilitzant una reacció àcid-base. Per fer la reacció posarem, en un dels gots, una 100 mL de vinagre i seguidament 1/2 cullerada de bicarbonat. La reacció és molt ràpida i evident.
A continuació inclinem el got sobre l’altre de forma que el gas generat per la reacció (CO2), que és invisible als nostres ulls, passi al segon got. Vigileu, que si l’inclineu massa us passarà també el líquid i això no ho volem.
A continuació apropem el segon got, el que conté només el gas, a la flama de cadascuna de les espelmes i… observem!!! Les espelmes s’aniran apagant una a una. Quantes espelmes heu pogut apagar?
Una pista: modificant la mida del got i la quantitat de vinagre i bicarbonat de sodi, aconseguireu apagar-ne més o menys. És qüestió que ho proveu!!
Què passa?
El vinagre conté àcid acètic (CH3COOH) que al barrejar-se amb bicarbonat de sodi (NaHCO3) reacciona a través d’una reacció anomenada àcid-base. Com a resultat de la reacció observem unes bombolles. Això és degut a que es genera un gas, el diòxid de carboni (CO2).
La reacció complerta és la següent, on podeu veure que també es generen aigua (H2O) i acetat sòdic (CH3COONa), com a resultat de la reacció.
CH3COOH + NaHCO3 —> CH3COONa + H2O + CO2
El CO2 és més dens que l’aire i per aquest motiu te tendència a quedar-se a dins del got. Això ens pot semblar estrany donat que sempre ens han dit que si tenim un gas en un recipient obert, s’escapa. Només cal que penseu què passa si infleu un globus amb aire i el deixeu sense lligar. L’aire en surt ràpidament i hem de tornar a inflar-lo, no? Però en aquest cas, la densitat del CO2 fa que quedi per sota de la capa d’aire.
Per aquest mateix motiu, si aboquem el primer got sobre el segon, el CO2 passa a omplir l’espai interior del segon got. Al tenir una densitat més elevada que l’aire, desplaça a aquest ocupant el seu lloc.
Quan finalment apropem el segon got a la flama, de nou el CO2 desplaça l’aire que envolta la flama. Aquest aire conté oxigen (O2), que es combustible i per tant, permet mantenir la flama encesa. Però si desplacem l’aire (oxigen) i el substituïm per CO2, la flama no pot cremar i s’apaga donat que aquest gas no és combustible.
Sabies que…? El CO2 s’utilitza per omplir els extintors d’incendis donat que no és combustible i per tant, apaga les flames. Donat que també és mal conductor de la electricitat, es pot fer servir per apagar incedis carregats elèctricament.
Leave a comment