Com construir un llum de lava casolà

Treballem la densitat, la reacció química i els líquids immiscibles

Bombolles provocades per una reacció química

Segur que alguna vegada heu vist un d’aquells llums amb bombolles decorant una botiga. Semblen hipnotitzadors i relaxants.

Us agradaria fer una a casa i de retruc descobrir quin és el fonament científic que hi ha darrera?

Ho expliquen Iris Ginés, bioquímica a l’URV i la seva germana Irene, professora d’educació infantil.

Què necessitem?

Un pot de llegums buit
Aigua per omplir 1/3 del pot
Oli vegetal per omplir 2/3 del pot
6 gotes de colorant alimentari
½ pastilla efervescent (tipus Aspirina, Acetil cisteïna o Alka-Seltzer ) si és gran. Si és petita, 1 pastilla sencera.

Com ho farem?

Omplirem el pot de llegums amb 1/3 d’aigua. A continuació omplim la resta del pot (2/3) amb oli vegetal. Fixeu-vos que l’oli i l’aigua no es barregen per res!

A continuació agafarem 6 gotes de colorant alimentari i les deixarem caure al pot. Ara cal esperar a que baixin al fons del pot i es dissolguin a l’aigua. Això pot trigar uns minuts. A continuació heu d’agitar el pot molt suaument (fent cercles) per a que les gotes i l’aigua es barregin bé i l’aigua es torni de color blau.

Ara ja podeu deixar caure la pastilla efervescent al pot. I fixeu-vos què passa!

Què passa?

El primer que hem vist és que l’aigua i l’oli és no es barregen. Això es deu a la seva estructura molecular completament diferent i la polaritat que tenen.

L’oli està fet de molècules no polars i l’aigua està formada per molècules polars. Donat que són tan diferents, no s’acaben de barrejar mai. Diem per tant que són líquids immiscibles.

Quan es col·loquen en un recipient, l’aigua s’enfonsa fins al fons i l’oli puja a la part de dalt. Això es deu al fet que l’aigua és més densa que l’oli.

La densitat és una propietat específica de cada substància que indica la relació entre la massa i el volum que ocupa. Com més massa i menys volum tingui aquesta substància, la densitat serà més gran.

D’altra banda, hem vist que quan introduïm la pastilla efervescent, es creen unes bombolles. I és que entre els ingredients dels comprimits efervescents es troben el bicarbonat sòdic i un àcid orgànic (com el cítric, l’ascòrbic i l’acetilsalicílic). A l’entrar en contacte amb l’aigua es forma diòxid de carboni (CO2), gas que forma petites bombolles ascendents. Hem generat una reacció química!

I és que el gas és menys dens que l’aigua i l’oli. Per aixó puja. En el trajecte cap a la superfície, petites gotes d’aigua tenyides de color ascendeixen impulsades pel diòxid de carboni. Quan arriben a la superfície, el gas s’escapa i les gotes d’aigua que són més denses que l’oli, tornen a caure fins al fons.

L’efecte de la lava en aquest experiment finalitza quan la reacció química acaba.

Sabies que…? Només són solubles en aigua aquelles substàncies que també siguin polars. Alguns exemples són l’alcohol, l’amoníac o el colorant alimentari.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*