Com crear bombolles de colors amb oli, aigua i aspirina

Experimentem amb la densitat i les reaccions químiques

El gas és menys dens que l’aigua i puja en forma de bombolles a la superfície.

Potser alguna vegada us haureu fixat que l’oli i l’aigua no es barregen. I si afegim unes aspirines efervescents… crearem unes bombolles molt juganeres.

Perquè passa tot això?

Experiment realitzat pels alumnes de 2n d’ESO de La Salle Tarragona (Marcos Durán, Oriol Pérez, Arnau Noguera, Alejandro Quílez) de la mà de la padrina Nerissa Monlejón (Enginyeria química).

Què necessitarem?

600 mL d’oli
300 mL d’aigua
7 aspirines efervescents
Colorant alimentari

Com ho fem?

Posem els 300 mL d’aigua en un recipient i li posem unes gotes de colorant alimentari. Ho barregem bé, per crear una solució homogènia.

A continuació afegim els 600 mL d’oli. Seguidament afegim les 7 aspirines efervescents.

I ara només cal esperar a que s’iniciï la reacció química i les bombolles comencin a pujar.  Fixeu-vos que les bombolles de gas arrosseguen petites gotes d’aigua acolorida i les transporten cap a la superfície. 

Què passa?

La primera cosa que observem és que l’oli i l’aigua no es barregen. De fet l’oli flota sobre l’aigua, perquè te una densitat més petita.  L’aigua és més densa que l’oli i per això es queda al fons.

La segona cosa que observem, és que el que produeix les bombolles és l’aspirina. Dins de l’aspirina efervescent, hi ha bicarbonat sòdic i diferents àcids. La combinació de tots a l’aigua produeix diòxid de carboni, que és un gas. Hem provocat una reacció química! El gas és menys dens que l’aigua i puja en forma de bombolles a la superfície.  

Quan el gas arriba a la superfície, s’escampa a l’aire i l’aigua que hi havia a les bombolles baixa una altra vegada perquè és més densa que l’oli.

Què aprenem?

Aprenem que el producte que fa les bombolles, té un àcid i una base, que quan aquests dos productes es barregen en aigua produeixen, entre d’altres coses, diòxid de carboni. I això és una reacció química.

També hem après que les substàncies poden tenir diferent densitat. Per això l’oli flota sobre l’aigua i el gas que és menys dens que l’aigua i l’oli puja sense barrejar-se.

Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

  • És un no metall.
  • El seu estat natural és sòlid.
  • Combinat amb altres elements, apareix en moltes substàncies tant gasoses, com liquides i sòlides.
  • Està present en tots els éssers vius.
  • Els seus productes de combustió són el diòxid de carboni o el monòxid de carboni, que és molt perillós.

Carboni

Leave a comment

Your email address will not be published.


*