Com fer bombolles de sabó resistents

Descoberta de les molècules tensioactives

Si afegim fel fixador de cabell a la barreja d'aigua i sabó, tindrem bombolles molt resistents!

Segur que heu provat molts cops de fer bombolles de sabó, però normalment aquestes es trenquen fàcilment en  xocar contra una superfície. En aquest experiment aprendrem com poder fer bombolles més resistents i fins i tot podrem jugar amb elles. Quantes vegades les podeu fer rebotar?

Aquest experiment és una proposta de Carme Aguilar (química) i la seva filla Maria (5è de primària).  

Què necessitarem?

  • 1 bol
  • 1 got petit que serveix com a mesura (tipus got de cafè llarg o tallat)
  • Aigua (millor destil·lada, com l’aigua de la planxa)
  • Sabó líquid concentrat de rentar els plats
  • Gel fixador de cabell
  • 1 cullereta
  • 1 tub per fer les bombolles (tipus palleta)
  • Guants de llana o de forro polar (opcional)
  • 1 globus inflat

Com ho fem?

En primer lloc posem 2 gots petit d’aigua al bol. A continuació afegim 1 got petit de sabó líquid al got on tenim l’aigua i agitem suaument, evitant la formació d’escuma. Finalment afegim el fixador, concretament mig got petit. Remenem la barreja també de manera suau evitant que es generin bombolles. Deixem reposar la barreja un mínim d’una hora. Ho podem deixar d’un dia per altre.

Passat aquest temps, ja podem fer bombolles. Agafem la palleta, la submergim per un extrem en el líquid  i bufem per l’altre extrem de la palleta i així podem obtenir les bombolles. Intentem que caiguin sobre la ma i observem què succeeix. Després ens posem els guants i tornem a repetir el procés. Què podeu observar? Intentem fer-les rebotar. Amb determinats materials com la llana o per exemple amb un globus inflat que prèviament hem fregat amb el nostre cabell, podem aconseguir fer rebotar les bombolles.

El fixador de cabell provoca que les bombolles de sabó siguin més resistents i els costi més de trencar-se en comparació a les bombolles que s’obtindrien si només barregéssim aigua i sabó líquid. Les bombolles aguanten molt més. Per exemple les podem fer i deixar que “marxin” i observem que triguen molt més temps en trencar-se.

Què passa?

Una bombolla de sabó és una “porció d’aire” rodejada per una capa d’aigua amb un element tensioactiu (sabó o detergent). Així doncs, les bombolles tenen una estructura que consisteix en una capa fina d’aigua que està “atrapada” entre dues capes de molècules tensioactives, que estan presents en el sabó líquid.

Estructura de la bombolla de sabó

Les molècules tensioactives són molècules molt curioses doncs tenen dues parts ben diferenciades: per una banda, els “encanta” l’aigua, són hidròfiles. Per altra banda, “odien” l’aigua, són hidròfobes. Així doncs, les molècules tensioactives quan estan en contacte amb l’aigua tendeixen a orientar-se de manera que la part hidròfoba fuig de l’aigua, mentre que la part hidròfila està en contacte amb l’aigua. El fet d’afegir el sabó a l’aigua fa que disminueixi la tensió superficial d’aquesta i això afavoreix la formació de les bombolles.

Les bombolles duren mentre no hi hagi algun factor extern que provoqui el seu trencament, per exemple quan xoquen amb el nostre cos, una paret, etc. Normalment es trenquen molt fàcilment, són molt fràgils.

Com podem fer que les bombolles siguin més resistents? Hi ha diferents opcions com per exemple afegir a la barreja d’aigua i sabó gel fixador pel cabell. La presència d’aquesta substància fa que incrementi la resistència de les bombolles ja que provoca l’augment del gruix de les seves parets i això possibilita que la bombolla duri més i fins i tot es pot jugar amb ella!

Sabies que hi ha altres substàncies que poden també ajudar-nos a obtenir bombolles més resistents? La glicerina és una substància que es pot utilitzar per afavorir que les bombolles durin més. També són importants les condicions meteorològiques, doncs un ambient sec no afavoreix gaire la formació de bombolles, en canvi en dies plujosos el procés és més favorable.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*