Com fer un densitòmetre casolà

Experimentem amb la densitat dels líquids

Amb el densitòmetre descobrim la difèrencia de densitat dels líquids

Què en penseu de construir un densitòmetre casolà i descobrir quins líquids que tenim per casa són més densos què d’altres?

I és que cada element o líquid té la seva pròpia densitat o millor dit té una relació específica entre la massa i volum que ocupa. Depenent de la seva densitat,  els fa més pesats o lleugers.

Anem a comprovar-ho?

Aquest experiment l’han fet la Ia (6è de primària) i en Pol (4rt de primària) amb l’ajuda de la seva mare, Nuria Fontanals (Química).

Què necessitarem?

1 ampolla d’aigua petita buida de 33 cL
20mL d’aigua
20mL de sabó líquid
20mL d’oli
20mL de acetona per les ungles o alcohol
2 culleradetes de mel

Com ho fem?

En una ampolla de plàstic d’aigua petita anem afegint poc a poc cadascun dels ingredients.

Primer posem l’aigua. A continuació afegirem el sabó líquid. Després l’oli. Esperem una mica per veure què passa. I afegim la acetona o l’alcohol. I finalment posem les 2 culleradetes de mel.

Veieu com cada líquid s’ha anat posant al seu lloc? Fixeu-vos en el densitòmetre que hem preparat per a vosaltres. Veieu que s’han anat col·locant en el mateix ordre? Sabeu perquè passa?

Denisiòmetre amb comparació de densitat de líquids

Què passa?

Cada element o líquid té la seva pròpia densitat (relació entre la massa o pes i volum).

La densitat és una propietat específica de cada substància que indica la relació entre la massa i el volum que ocupa. Com més massa i menys volum tingui aquesta substància, la densitat serà més gran.

Aquesta densitat els fa més pesats o lleugers. Si agafem com a referència l’aigua que té una densitat de 1 kg/L (es a dir 1 litre d’aigua pesa 1 kilogram), podem identificar si la resta de líquids tenen densitat major (> 1kg/L) i per tant s’enfonsen per sota l’aigua; o bé menor (<1kg/L), per tant, floten per sobre l’aigua.  

Sabíeu que si afegiu colorants alimentaris als líquids transparents (com l’aigua o l’alcohol) els podreu identificar millor a l’experiment?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*