Com fer neu artificial amb bolquers

Experimentem amb polímers absorbents

Fem neu artificial amb bloquers

Per què els bolquers tenen tanta capacitat absorbent? Què porta dins un bolquer?

Experimentarem amb bolquers i descobrirem quina és la substància que té aquest gran poder absorbent amb el que podem fer neu artificial!

Aquest experiment és una proposta de Carme Aguilar (química) i la seva filla Maria (5è de primària).

Què necessitarem ?

3 Bols o recipients
3 Bolquers
Colorant alimentari
Aigua
Tisores

Com ho fem?

Utilitzem tisores i tallem els bolquers per treure el seu contingut intern. Concretament ens interessen uns grànuls blancs que tenen l’aspecte de sucre, això s’anomena poliacrilat de sodi.

Per extreure aquests grànuls hem d’obrir completament el bolquer doncs hi ha vàries capes que el formen, com ara el cotó. Hem de fregar bé per a obtenir el poliacrilat de sodi. La resta dels bolquers (cotó, etc.) no ens interessa i la podem eliminar.

Podem repartir el poliacrilat de sodi en diferents bols i en tots afegim aigua, de manera que l’aigua cobreixi tot el poliacrilat que hi hagi en cada recipient.

Remenem bé i en algun dels bols hi podem afegir colorant alimentari.

Observem que en tots els recipients el poliacrilat canvia de mida i textura. Agafa un aspecte de neu artificial! En aquells que posem colorant, aquest serveix simplement per tenyir la neu.

Què passa?

El poliacrilat de sodi, que és la substància que extraiem dels bolquers, és un polímer molt absorbent.

Els polímers són molècules d’una mida molt gran que es formen per la unió de molècules petites anomenades monòmers. Hi ha molts exemples de polímers en la nostra vida quotidiana: el PVC, el nylon, el tefló, etc.

El poliacrilat de sodi és molt absorbent i té capacitat d’absorbir l’aigua que afegim i en conseqüència el seu volum incrementa molt respecte del seu volum inicial. Quan barregem el poliacrilat amb aigua la substància resultant té un aspecte molt semblant a la neu.

El poliacrilat ha “engollit” tota l’aigua i la substancia final és com un gel. Això és el que succeeix en els bolquers quan els nadons fan pipi.

Sabies que substàncies amb les mateixes propietats superabsorbents s’utilitzen per aplicacions molt diverses? Per exemple es pot utilitzar a la jardineria ja que aquestes substàncies ajuden a retenir la humitat a les torretes quan reguem les plantes.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*