Com fer punts de llibre amb l’Arc de Sant Martí
Treballem el concepte d’iridescència
Imagineu recrear l’arc de Sant Marti només fent servir una cartolina negra i un esmalt d’ungles transparent. A que sembla quasi impossible?
Ho provem? Si talleu la cartolina en format de punts de llibre, pot ser un bon detall per Sant Jordi!
Aquest experiment és una proposta de Carme Aguilar (química) i la seva filla Maria (5è de primària).
Què necessitarem?
- Un recipient tipus safata fonda
- Aigua
- Cartolina negra
- Esmalt d’ungles transparent
- Paper absorbent (de cuina)
Com ho fem?
En primer lloc omplim la safata amb aigua fins tenir uns 3-4 cm d’aigua. Seguidament submergim un tros de cartolina negra fins al fons de la safata. Assegureu-vos que l’aigua cobreixi bé la cartolina.
Deixem caure una gota d’esmalt d’ungles transparent sobre la superfície de l’aigua. Aquesta gota s’estén ràpidament i forma una pel·lícula sobre la superfície de l’aigua.
Intentem recollir aquesta pel·lícula d’esmalt aixecant suaument la cartolina, fins que veiem que queda adherida. A continuació traiem la cartolina de l’aigua i la deixem assecar sobre el paper de cuina i veurem com apareixen franges de colors al reflectir-se la llum en la superfície, és com si poguéssim observar l’arc de Sant Martí a la nostra cartolina!
Intenta observar quins colors es veuen i ves canviant l’angle de visió per veure si observes el mateix.
Què passa?
La llum blanca és una superposició de tots els colors. Quan la llum travessa una pel·lícula transparent prima, com és la de l’esmalt sobre la cartolina, els raigs es reflecteixen tant en la superfície exterior com en la superfície interior de la pel·lícula. D’aquesta manera es produeixen dues ones de llum reflectides (dos raigs de llum). Aquestes ones se superposen i es produeix com a resultat final la combinació de colors.
Així doncs, la llum reflectida en capes diferents es combina intensificant més uns colors que altres i el resultat és que sembla que tinguem l’arc de Sant Martí. Els efectes d’aquesta superposició d’ones també depenen de l’angle amb què la llum incideix sobre la pel·lícula de l’esmalt, i aquest efecte s’anomena iridescència. Així doncs, al canviar la direcció amb que nosaltres fem la nostra observació podem veure canvi de colors.
Sabies que podem trobar iridescències en altres exemples de la nostra vida quotidiana? Per exemple en l’asfalt després de la pluja. Això es deu a que l’aigua barrejada amb les restes d’oli que deixen els cotxes forma una pel·lícula sobre l’asfalt. També es pot trobar aquest fenomen d’iridescència en les bombolles de sabó, també en plomes de paons o en les ales de papallones.
Leave a comment