Com fer serps amb sucre, bicarbonat sòdic i alcohol
Reacció química de deshidratació i combustió
Us imagineu crear unes serps negres que no paren de créixer com a resultat de una reacció química?
Amb aquest experiment descobrirem una reacció química de deshidratació. A més veurem que les reaccions de combustió desprenen molta calor, pel que són reaccions exotèrmiques.
Aquest experiment l’han preparat els alumnes de 1rESOA de La Salle Tarragona Alejandro Fragoso, Marc Sariol, Álvaro Escudero i Derek Casasola de la mà del seu padrí Toni de la Torre (biòleg).
Què necessitarem?
10 g o 1 cullerada de bicarbonat sòdic
40 g o 4 cullerades de sucre
Sorra de platja
Alcohol 96º
Coll d’ampolla i ampolla de aigua
Paper de alumini
1 cullereta
1 recipient petit per barrejar
1 encendeor
Com ho fem?
Per fer aquest experiment busquem un lloc ventilat i tenint a prop una ampolla d’aigua per precaució.
Afegim una culleradeta de bicarbonat sòdic i quatre de sucre en el recipient per barrejar i remenem amb la mateixa cullereta fins aconseguir una barreja homogènia. És important que les mesures amb la cullereta siguin similars. A més cal comprimir i compactar molt bé la barreja, fent pastilles utilitzant el coll de l’ampolla.
Sobre un paper d’alumini afegim una bona quantitat de sorra de platja, formant una espècie de muntanya. Amb la cullereta, aixafem la sorra en el centre i fem un petit forat (com el cràter d’un volcà). La sorra no es crema, per la qual cosa es considera un aïllant i a més a més produeix l’efecte de que la serp surt de la sorra.
Finalment, ruixem bé la sorra amb alcohol i dipositem las pastilles de sucre i bicarbonat que hem fet prèviament just en el forat. La reacció s’inicia quan encenem (amb compte) l’alcohol amb un encenedor. I ja llestos, ens anem a “invocar la serp’’.
La idea és que a mesura que el sucre es crema, la serp “creix” gràcies als gasos despresos al descompondre el bicarbonat sòdic.
Què passa?
Perquè surten unes serps negres de la sorra que no paren de créixer?
Per acció de la calor, el sucre es descompon en vapor d’aigua i carboni, que és l’element que dona coloració negra a la ‘serp’.
Paral·lelament, el bicarbonat sòdic es descompon en carbonat de sodi, vapor d’aigua i diòxid de carboni.
L’interessant d’aquesta reacció és la combinació de dos processos simultanis: la “caramel·lització” del sucre per la calor durant la combustió i alhora el despreniment de gasos tant del sucre com del bicarbonat sòdic degut a la descomposició tèrmica del bicarbonat sòdic que produeixen el “creixement” de la serp del faraó.
Podem dir en paraules senzilles que “el cos de la serp” és producte de la deshidratació del sucre i durant el creixement la serp “s’alimenta” dels gasos despresos per la descomposició del bicarbonat de sodi.
Què aprenem?
• A distingir canvis químics que es produeixen en la matèria durant una
reacció química. Si és irreversible, un cop acabada, l’aparença de
la matèria no torna al seu estat inicial.
• A realitzar una reacció química de deshidratació i combustió amb materials de la vida quotidiana que trobem en un supermercat.
Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:
- És un no metall.
- Combinat amb altres elements, apareix en moltes substàncies tant gasoses, com liquides i sòlides.
- Està present en tots els éssers vius.
- Els seus productes de combustió són el diòxid de carboni o el monòxid de carboni, que és molt perillós.
Carboni
Molt interessant, gran treball d’aquests joves científics.
Molt ben fet.
Felicitats!!
Sou uns craks!