Com fer un motor amb una pila

Combinem les forces elèctriques i magnètiques per crear un motor senzill en moviment

Si combinem una pila i uns imants podrem crear un motor senzill de butxaca Si combinem una pila i uns imants podrem crear un motor senzill de butxaca

Podríeu imaginar que una pila sigui un generador de moviment? Només amb la força elèctrica continguda dins d’una pila i la força magnètica dels imants creieu que podem fer rotar un motor senzill? Ara us demostrarem que si!

Aquest experiment és una proposta de Neus Aguilera (Química).

Què necessitem?

  • Una pila (AA o AAA)
  • Fil de coure
  • Imants de Neodimi (molt més forts que els de la nevera)
  • Tenalles (per donar forma al fil)

NOTA: Si no teniu filferro de coure, es pot aprofitar el fil de coure d’un cable elèctric convencional, pelat.

Com ho fem?

Primer amb l’ajuda de les tenalles i molt de compte doblegarem el fil de coure en forma d’espiral per que ens arribi de la part superior de la pila (pol positiu) fins una mica més avall de la part inferior (pol negatiu). Podem fer servir de model el cos de la mateixa pila per a l’amplada pel nostre serpentí de coure, enrotllant-lo al seu voltant. Enrecordeu-vos de deixar-ne una mica sense enrotllar per poder connectar amb el pol positiu!

Una vegada ja teniu el fil de coure en forma d’espiral us proposem crear un petit motor de rotació emprant la pila i els imants.

Per fer-ho posem el pol negatiu de la pila (part inferior) sobre 2-3 imants. A continuació passem l’espiral de coure per sobre de la pila de forma que un extrem es recolzi sobre el pol positiu de la pila (part superior) i l’altre arribi a l’alçada dels imants cobrint-los però sense tocar (ja que en principi la pila és més ample que els imants).

Què passa?

Pila-iman-rotor

El nostre fil de coure condueix les càrregues negatives (o electrons), que provenen de la pila, entre els seus dos pols. En el seu camí, entren en contacte amb el camp magnètic que és una barrera energètica generada pels imants i que els envolta. Com a resultat veiem que el cable es posa en moviment, és a dir, que l’espiral de coure gira al voltant de la pila descrivint un cercle.

En aquest experiment intervenen 2 forces: la força magnètica i la força elèctrica. La força és allò capaç de moure o de modificar la velocitat d’un objecte. A la força magnètica hi intervenen camps magnètics i la força elèctrica hi intervenen càrregues positives i negatives. Totes dues forces poden provocar tant l’atracció com la repulsió dels cossos sobre els que s’apliquen.

Fixa’t, si gires els imants, canvies el sentit de moviment del camp magnètic i per tant, el fil de coure també gira cap a l’altre sentit

Sabies que…? Michael Faraday va ser el primer en convertir l’electricitat en moviment i els seus estudis han estat la base de la nostra societat industrial i de la revolució tecnològica. Avui en dia, gràcies a l’electricitat podem fer que es mogui la rentadora, la batedora, les joguines, etc.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*