Com moure bombolles de sabó amb un globus
Experimentem amb l’electricitat estàtica
Què en penseu de deixar bocabadats a companys i amics amb unes bombolles màgiques que es mouen sense tocar-les?
Semblarà màgia, però en realitat estareu experimentant amb l’electricitat estàtica.
Ho provem?
Aquest experiment és una proposta de Mariluz Botero (Microbiòloga) i els seus fills Marc (2n de primària) i Pau (6è de primària).
Què necessitarem?
- 1 globus inflat
- 1 palleta
- Sabó per fer bombolles*
*Si no teniu sabó de bombolles, el podeu fer barrejant 100ml d’aigua destil·lada, 25ml de sabó líquid de rentaplats i una gota de gomina de cabell.
Com ho fem?
Si no teniu sabó per fer bombolles, el podeu fer vosaltres mateixos a casa barrejant 100ml d’aigua destil·lada i 25ml de sabó líquid de rentaplats. Cal barrejar-ho suaument i amb molta cura. És important que no feu espuma. Quan tingueu tot ben remenat, afegiu-li una goteta de gomina de cabell. Això li donarà més resistència a les bombolles.
A continuació posem una mica de sabó de fer bombolles en una superfície lisa, com ara el marbre de la cuina. Això ajudarà a que la bombolla que bufem no exploti massa ràpid. Ara agafem la palleta, la mullem al sabó de fer bombolles i bufem amb compte per crear la bombolla sobre la superfície del marbre.
Amb la bombolla feta, agafem el globus que prèviament hem inflat i el passem unes quantes vegades pel nostre cap per carregar-lo. Seguidament l’apropem a la bombolla (sense tocar-la) i anem movent el globus cap enrere… fixeu-vos en la bombolla? Veieu com es mou sense que la toqueu?
Què passa?
Per entendre bé el que passa heu d’entendre què és l’electricitat estàtica.
Tots els cossos i objectes estan formats per àtoms. Aquests àtoms estan formats per protons, electrons i neutrons. Els protons tenen càrrega elèctrica positiva, els electrons negativa i els neutrons no tenen càrrega elèctrica.
Els àtoms d’un cos, de per si, són elèctricament neutres, ja que tenen el mateix nombre de protons amb càrrega positiva que d’electrons amb càrrega negativa (amb la qual cosa la càrrega d’uns s’anul·la amb la dels altres). Aquestes càrregues elèctriques es poden descompensar quan dos objectes es posen en contacte, ja que els electrons dels àtoms d’un d’ells poden passar a l’altre objecte.
Podem carregar un cos positivament si perd electrons i negativament si els guanya. De fet, hi ha objectes que són propensos a perdre electrons i altres que tendeixen a guanyar-los. Aquest desequilibri temporal de càrregues positives i negatives és el que es coneix com electricitat estàtica.
Al nostre experiment carreguem el globus amb electricitat estàtica amb la fricció del globus i el nostre cabell. El cabell perd electrons que passen al globus que ara està carregat amb càrrega negativa. Quan acostem el globus a la bombolla de sabó, el globus l’atreu. Això es deu al fet que les molecules d’aigua (contingudes al preparat de sabó de bombolles) són polars (tenen una càrrega negativa al mig i una càrrega positiva als extrems). Quan el globus (carregat negativament) s’acosta a la bombolla, la part positiva de les molècules d’aigua se sent atreta cap al globus i veiem com la bombolla es mou apropant-se al globus.
Els efectes de l’electricitat estàtica són temporals. El globus s’anirà descarregant poc a poc perquè els electrons s’aniran dissipant a través de l’aigua que es troba a l’aire. Per aquest motiu els experiments d’electricitat estàtica funcionen molt millor en dies secs que en dies en què hi ha una gran humitat en l’ambient.
Sabies que…? Descalçar-se i deixar que els nostres peus estiguin en contacte amb la natura ens ajuda a descarregar tota l’electricitat estàtica que solem acumular al nostre cos.
Leave a comment