Com podem fer surar un recipient pesat?
Experimentem amb una reacció química àcid-base
Heu provat alguna vegada fer surar un recipient que de forma natural s’enfonsa a l’aigua?
Amb un senzill experiment on es dona una reacció química, veurem com és possible. Nosaltres ho he aconseguit. I tu, t’atreveixes?
Aquest experiment és una proposta de Carmen Bermudo (Química).
Què necessitem?
- 1 recipient de vidre gran amb aigua
- 1 recipient petit de vidre (tipus els d’espècies de cuina) amb un pes de 105g aprox.
- 55 g de pedretes
- 1 globus
- 5 mL de vinagre
- Bicarbonat sodi (1 cullera de postres)
- 1 embut
Com ho fem?
Omplim el recipient gran d’aigua. A continuació posem les pedretes dins del recipient petit (d’espècies). Quan estigui ple tapeu-lo i poseu-lo a l’aigua per comprovar que s’enfonsa. En el nostre cas, el pes del recipient amb les 35 pedretes és de 160 g.
Una vegada haguem comprovat que s’enfonsa, destapem el recipient petit on tenim les pedretes i li afegim bicarbonat (1 cullera de postres).
Seguidament agafem l’embut i omplim el globus amb 5 ml de vinagre. Posem el globus a la boca del recipient amb molt de compte, sense que el vinagre caigui al recipient. Comprovem que el globus està molt ben enganxat a la boca del recipient, i l’introduïm al recipient gran ple d’aigua. I observem què passa! El globus s’infla i el recipient ple de pedretes sura!
Què passa?
El que es produeix dins del recipient petit és una reacció química endotèrmica, perquè durant la reacció baixa la temperatura.
I parlem de reacció química perquè unes substàncies, que s’anomenen reactius, es transformen en unes altres substàncies diferents que són els productes.
Així en aquesta reacció la barreja de vinagre (àcid acètic) i bicarbonat de sodi (una base) produeix una sal que és l’acetat de sodi, aigua i diòxid de carboni. El diòxid de carboni és el gas que fa inflar el globus i per tant fa pujar el recipient.
La reacció química del nostre experiment és la següent:
Si us heu fixat durant l’experiment, el CO2 s’allibera en forma de bombolles i té tendència a escapar-se del recipient i arriba fins al globus provocant que aquest s’infli.
Sabies que….? Les pastilles efervescents contenen bicarbonat sòdic i un àcid en estat sòlid. Quan les posem en contacte amb l’aigua produeixen una reacció química on s’obté una sal, aigua i diòxid de carboni que en forma de bombolles pugen cap a la superfície de l’aigua.
Leave a comment