Construïm un llum de lava
Experimentem amb la densitat dels líquids
Què en penseu de construir un element decoratiu i a la vegada experimentar amb la densitat i la polaritat?
Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 1r d’ESO de La Salle Torreforta (Beth Manero , Ivan Ramos, Izan Rey i Aleix Losa) de la mà de la seva padrina Lucia Losada, estudiant del grau de Química a la URV.
Què necessitem?
- 1 Ampolla transparent (de vidre o plàstic) de capacitat d’1 litre.
- 600 mL d’ oli vegetal.
- 200 mL d’aigua
- 2 pastilles efervescents
- Colorant líquid per a alimentació.
Com ho fem?
Agafem un got i el rentem bé per a que no tingui cap residu antic.
Aboquem en el recipient aigua fins a completar 1/4 de el contingut, per després afegir les 3/4 parts restants de l’ampolla o recipient amb l’ oli vegetal. La proporció que hauria de quedar és 3/4 d’oli i 1/4 d’aigua.
Esperem que tots dos líquids quedin completament separats. L’aigua quedarà a la part inferior de l’ampolla, mentre que l’oli quedarà a la part superior.
És el moment d’introduir color a la nostra llum de lava, simplement afegint unes gotes del colorant. Aquest colorant té la propietat de ser soluble en l’aigua, afegint-li color.
Ara agafem un o dos comprimits de les pastilles efervescents i els introduïm a l’ ampolla. Quan aquests entren en contacte amb l’aigua, un munt de bombolles començaran a ascendir fins arribar a la part on es troba l’oli. La bombolla no podrà travessar la capa d’oli i baixarà de nou.
Un cop s’hagin esgotat les pastilles efervescents, les bombolles desapareixeran. Si vols que segueixi l’únic que has de fer es afegir més pastilles efervescents
Què passa?
L’aigua i l’oli son immiscibles ja que tenen propietats molt diferents. L’aigua és polar i hidròfila, mentre que l’oli té propietats contraries apolars i lipòfil. A més a més, tenen diferent densitat. L’oli té menys densitat que l’aigua i per això l’oli queda per damunt de l’aigua.
La pastilla efervescent fa que en contacte amb l’Aigua produeixin unes bombolles de CO2. Això passa perquè la pastilla està formada per una base que en contacte amb l’aigua reacciona (una reacció àcid – base) on es desprèn diòxid de carboni (CO2) que produeix les bombolles.
Què aprenem?
L’aigua i l’oli mai s’ajunten per la seva diferent polaritat. La polaritat és la propietat física que disposen aquells agents que s’acumulen en els pols d’algun cos i que es polaritzen.
L’oli és menys dens que l’aigua i per tant queda per damunt de l’aigua. La densitat és la quantitat de massa que hi ha en un determinat volum d’una substància.
Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:
- Hidrogen
- Descobridor: Henry Cavendish
- Té nombre atòmic 1 i pes atòmic de 1.0079.
- És un gas incolor, inodor i insípid
- Està compost de molècules diatòmiques, H2
- Consta d’un nucli d’unitat de càrrega positiva i un sol electró.
- S’utilitza com a combustible
- S’utilitza per a per a la producció d’amoníac, hidrogenació d’olis orgànics comestibles i mantegues.
- Serveix per a la síntesi de sorbitol, alcohols, fibres sintètiques, etc.
Leave a comment