Crim Experimenta: atura l’Atac Viral
Concursa entre el 7 de febrer i 5 d'abril de 2024
Un grup de hackers ha decidit posar a prova el sistema hospitalari. En 4 hores el virus que han introduït al servidor de l’hospital farà col·lapsar el sistema informàtic a menys que descobriu els 8 dígits per desactivar-lo.
Només teniu un objectiu: aturar l’atac viral! Ho aconseguireu?
Fent servir un format gamificat proper a l’estil dels videojocs en el qual es van superant proves, el ‘Cas Atac Viral’ pretén apropar al jovent el mètode científic partint d’un aprenentatge vivencial i competencial. En aquesta experiència d’aprenentatge, la teoria i la pràctica experimental s’entrellacen per tal de garantir un aprenentatge aplicat a situacions de la vida quotidiana.
Edat recomanada: joves de 12 a 16 anys (1r a 4rt d’ESO) amb suport d’un docent per la preparació i supervisió de la part experimental. Si participeu en família, ho podeu fer amb nens i nenes més joves sempre i quan els ajudeu.
Contingut didàctic: El joc consisteix en 4 mòduls on es treballaran 8 temes curriculars de l’àmbit de química, biologia i física.
Mòdul 1: Urgències (química i biologia)
• Les reaccions redox
• Les vitamines
Mòdul 2: Consultori de gastroenterologia (biologia)
• La digestió
• Els hidrats de carboni
Mòdul 3: Consultori de cardiologia i otorrinolaringologia (física)
• El flux laminar i el flux turbulent
• La pressió atmosfèrica
Mòdul 4: Consultori d’oftalmologia i proves de diagnòstic de la imatge (química i física)
• La refracció de la llum
• La taula periòdica
Com participar en el Crim Experimenta?
- Inscriviu-vos com a particular (categoria famílies) o classe (categoria escola) per rebre el material didàctic que inclou 4 mòduls interactius amb les proves i experiments a realitzar, així com les instruccions pel professorat i les famílies. Inscripció aquí (La descarrega és gratuïta i no implica cap obligació de participació. Podeu revisar el material i decidir concursar, resoldre el cas més endavant o guardar el material pel futur).
- Resoleu les proves del Cas Atac Viral entre el 7 de febrer i 5 d’abril de 2024.
- Contesteu a l’enquesta sobre el cas abans de la mitjanit del 5/04/2024.
- (Opcional) Participeu als Premis Experimenta: Graveu un vídeo original i didàctic d’entre 1 i 3 minuts on realitzeu un dels experiments del cas Atac Viral i compartiu-lo de forma PÚBLICA via Twitter o Instagram amb l’etiqueta #CrimExperimenta fent menció de @retoexperimenta o envieu-nos un enllaç YouTube amb el vostre vídeo abans de la mitjanit del 5/04/2024. Cerquem els millors joves divulgadors científics i per tant, tindrem en compte els següents punts:
- Originalitat: muntatge innovador, creatiu…
- Edició del vídeo cuidada (claredat del so, il·luminació, textos, imatges…)
- Rigor científic en el muntatge experimental i desenvolupament de l’experiment
- Exposició oral: claredat en l’exposició oral i/o ús adequat del llenguatge científic
- Comunicació: capacitat de fer entenedor l’experiment i visualitzar el principi científic
- Carisma: capacitat engrescadora
-> Inscripció per rebre el material del cas
Què podeu guanyar?
- Sorteig d’entrades entre les persones que responguin a l’enquesta final: 10 premis (1 entrada per premi). Es recomana contestar l’enquesta de forma individual.
- 3 Premis Experimenta als millors joves divulgadors científics:
- Categoria escola: 2 premis (4 entrades per equip guanyador)
- Categoria famílies: 1 premi (2 entrades )
Quan es publicarà el nom dels guanyadors?
Els guanyadors es donaran a conèixer el 8 d’abril de 2024.
La metodologia del Crim Experimenta
Es tracta d’un material multimèdia didàctic, transversal i interdisciplinari que a més d’estimular en els joves l’interès per les STEAM, pretén fomentar l’esperit crític del jovent convidant-los a qüestionar-se i contrarestar informació fins a desenvolupar una hipòtesi. A partir d’aquí han d’utilitzar un conjunt de coneixements i metodologies, incloses l’observació i l’experimentació, per plantejar preguntes i extreure’n conclusions basades en proves per poder resoldre el cas. D’aquesta manera es pretén dotar als joves d’estratègies que els ajudin a pensar de manera innovadora aplicant el mètode científic per resoldre una situació concreta.
Referents femenins: Científiques en acció…Experimenta!
En el marc de l’11F, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, es faciliten 6 píndoles audiovisuals complementàries on investigadores en actiu apropen al jovent al seu camp de treball a partir d’una paraula que les representa.
Cadascuna de les 6 píndoles incorpora un dels conceptes treballats al cas Atac Viral per tal que l’alumnat pugui entendre la seva aplicació directa en el camp de la recerca.
La campanya ‘Científiques en acció… Experimenta!” té com a objectiu incrementar els referents femenins en ciència.
Amb la col·laboració de:
Benvolgudes Bárbara i tot l’equip,
Ens hem inscrit a l’ATAC VIRAL però no hem rebut el material per descarregar els dossiers i treballar amb els alumnes.
Us preguem si ens el podeu enviar, estan frisant per fer el repte.
Som el col·legi Sagrada Família de Viladecans.
Moltes gràcies!!