El Col·legi Sagrada Família de Viladecans guanyador del Premi a l’originalitat del #CrimExperimenta

140 famílies i 89 escoles van participar en la proposta d’alfabetització científica gamificada de la Universitat Rovira i Virgili

Fotograma extret del curt realitzat pels alumnes del Col·legi Sagrada Família de Viladecans

Repte Experimenta, el programa de la Universitat Rovira i Virgili (URV) orientat a despertar vocacions científiques entre els joves a través de l’experimentació, va llançar per la Setmana de la Ciència una nova proposta educativa gamificada, on joves entre els 10 i els 14 anys havien de resoldre un crim tot aplicant el mètode científic.

Adreçat a famílies i escoles, #CrimExperimenta proposava als alumnes entre 6è de Primària i 2n d’ESO investigar l’assassinat del personatge fictici Magí Igual, activista mediambiental del també fictici municipi de Selvamar, trobat mort en estranyes circumstàncies. Les cent-quaranta famílies i vuitanta-nou escoles de 26 comarques catalanes diferents que van competir per resoldre el cas, comptaven amb un complert catàleg de recursos en format multimèdia, que buscava estimular en els joves competències transversals (com ara el treball en equip i la resolució de problemes) a partir d’un fil conductor gamificat, on l’alfabetització científica és al centre.

A partir de l’ús de recursos en format text com ara retalls de premsa, informes policials i quaderns d’investigador, a més de les set càpsules d’alfabetització científica (en format vídeo), els participants d’aquest repte disposaven de les eines necessàries per dur a terme la seva investigació, tot aplicant el mètode científic.

Fragment del retall de premsa que introdueix el cas, un dels recursos didàctics del #CrimExperimenta

No es tracta només d’esbrinar qui és l’assassí –comenta Eva Pocurull, directora acadèmica del programa Repte Experimenta-, sinó de demostrar-ho amb proves científiques”. En aquest sentit, la resolució del ‘Cas dels Horts’ necessitava de l’experimentació (a casa o a l’aula) i del seguiment d’una sèrie de pràctiques que caracteritzen el mètode científic.

Avui s’ha realitzat el lliurament de premis. Entre tots els participants que han resolt correctament el #CrimExperimenta s’ha fet un sorteig per optar als premis estructurats en dues categories (Escola i Famílies).

  • La guanyadora de la categoria familiar, ha estat Sofia Buesa del tarragonès. Ella ha conclòs, després de posar a prova la seva hipòtesi experimentant, que la Cori Igual ha estat la culpable. “Cori volia les terres de Magí per fer una granja però ell no els hi cedia. Primer el va fer inspirar salfumant amb el mocador. Un cop inconscient el va arrossegar del braç dret fins el riu, on el va ofegar”, afirma la guanyadora al formulari de conclusions del cas. Ella s’emporta les entrades a Port Aventura i un joc de PastiXNatura de l’Associació CEN.
  • En la categoria escolar és la classe de 2n d’ESO de l’Institut Miami de Miami Platja que s’emporta cinc jocs de PlastiXNatura i un taller Experimenta a les seves instal·lacions realitzat per l’equip del Repte Experimenta.

Finalment, el Premi extraordinari a l’Originalitat, que pretén reconèixer l’esforç dels participants en comunicar de forma creativa i innovadora a través de les xarxes socials els resultats de la seva investigació, ha tingut tres finalistes. El jurat -conformat per Barbara Vastenavond, directora Executiva i Eva Pocurull, directora Acadèmica del programa Repte Experimenta, i els assessors en matèria audiovisual, Miquel Piris, redactor especialitzat en ciència de l’InfoK i Núria Vilanova, presentadora del mateix programa-, confirma que ha estat una tria difícil, degut a la gran qualitat i originalitat dels treballs presentats.

Núria Vilanova i Miquel Piris de l’InfoK anuncien qui ha estat el guanyador del Premi a la originalitat

Els alumnes de 6è de l’Escola Pinyana d’ Alfarràs amb un muntatge audiovisual fotogràfic de la part experimental de la investigació i un telenotícies amb reporters traslladats al lloc dels fets i una Cori Igual detinguda a comissaria.

Les alumnes de 1r d’ESO del col·legi Sant Gabriel de Ripollet amb un programa televisiu especial que transporta a l’espectador al lloc dels fets i al laboratori científic on s’han realitzat les proves.

Finalment, els alumnes del Col·legi Sagrada Família de Viladecans competeixen amb un curt que ens porta a la sala d’autòpsies on es troba en Magí Igual i al jutjat on es condemna a Cori Igual.

I és aquest curt d’un minut i deu creat al pur estil David Lynch que s’emporta el Premi extraordinari a la Originalitat.

La bona rebuda del #CrimExperimenta entre el col·lectiu escolar i familiar, a més de l’explosió de creativitat que ha generat entre els concursats, estimula a l’equip del Repte Experimenta a reptar al joves amb un nou cas el proper curs. “No oblidem que l’objectiu del Repte Experimenta és impulsar les STEAM que inclou l’A d’Arts, -explica Barbara Vastenavond-, i per tant el #CrimExperimenta ha estat una bona oportunitat per treballar de forma transversal, implicant no només les àrees de coneixement de la ciència i la tecnologia, sinó també l’àmbit lingüístic, digital o artístic”.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*