Engega Experimenta a casa
Investigadors de l’URV i l’ICIQ repten a les famílies amb un concurs d’experiments a la xarxa
Si teniu una cuina, teniu un laboratori en potència. Aquest és el lema amb que l’equip d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) vol apropar l’experimentació a les famílies amb nens i joves.
En el marc del programa Repte Experimenta adreçat a escoles i instituts de secundària, han adaptat el projecte a la situació en que ens trobem.
L’objectiu inicial del programa és que de la mà de padrins científics vinculats al món acadèmic i empresarial, els alumnes dissenyin un experiment amb productes d’ús quotidià (com aliments, productes de farmàcia o de neteja…) i realitzin un vídeo per entrar en concurs i així premiar als millors joves divulgadors científics.
Evidentment la situació d’alerta actual impedeix que els padrins treballin a l’aula amb els equips de 4 alumnes. Així que l’equip del programa Repte Experimenta va decidir apadrinar a nens, nenes i joves de forma virtual. A partir d’avui, i durant el temps que duri el confinament degut a la pandèmia del COVID-19, es publicaran al web del programa i a les xarxes propostes d’experiments senzills que les famílies poden fer a casa sota el lema Experimenta a casa. Així els investigadors de l’URV i l’ICIQ i els seus fills i filles es posen la bata i els guants per convidar a tothom a descobrir el mètode científic de primera mà.
#RepteExperimentaCasa: concurs d’experiments a la xarxa
Qui ho provi i comparteixi un vídeo de l’experiment fet via Instagram o Facebook amb l’etiqueta #RepteExperimentaCasa, entra en un sorteig per guanyar cinc entrades al parc Port Aventura, un joc d’edició especial d’aniversari Quimicefa amb 100 experiments o dos llibres de la col·lecció Experimenta! de Cossetània amb una vintena d’idees per fer experiments amb els xiquets.
Els resultats del sorteig es publicaran el 30 d’abril de 2020 al web del Repte Experimenta.
Sobre el programa Repte Experimenta
L’interès i la vocació per la ciència no neix, es crea. Aquest és l’esperit del programa Repte Experimenta, que en format concurs desafia els alumnes de 1r i 2n d’ESO a dissenyar un experiment i realitzar un vídeo de la mà de padrins científics del món acadèmic i empresarial.
El Repte Experimenta ofereix a les escoles un programa de 4 sessions de 2 hores de durada (a les seves instal·lacions) utilitzant l’experimentació per apropar els alumnes al mètode científic.
Ajudats per padrins científics, cada equip de 4 estudiants descobreix el fonament científic del seu experiment i el posa en marxa. El resultat final serà una memòria i un vídeo explicatiu de cada experiment realitzat.
Però el Repte Experimenta va més enllà. El seu objectiu final és fer de motor per despertar vocacions científiques en els més petits. Per això, els alumnes d’ESO es convertiran alhora en professors dels alumnes de primària deixant-los experimentar de la seva mà durant els Tallers ‘Experimenta!‘.
A més, cada escola seleccionarà 5 equips d’ESO per concursar amb el seu experiment i vídeo a la Fira Experimenta, un esdeveniment obert al públic on famílies amb nens descobriran la ciència repetint els experiments dels concursants.
Com a cloenda es lliuren els Premis Experimenta als tres millors equips de joves divulgadors científics.
La novetat del Repte Experimenta radica en els padrins i padrines, investigadors i professionals en actiu i futurs científics que apropen el món de la Química, l’Enginyeria, la Biologia, l’Enologia, la Biotecnologia o la Física d’una manera alternativa al currículum escolar. Conèixer de primera mà què fan en el seu dia a dia aquests professionals reforça el coneixement sobre l’aplicació del mateix en el món laboral. En aquest sentit el programa compte amb el suport de les empresses Elix Polymers, Dupont Water Solutions, BASF, Messer i l’Unitat de Radioquímica Ambiental i Sanitària.
La fase pilot del Repte Experimenta es va iniciar a La Salle Tarragona al curs 2018-2019. La bona rebuda tant per part d’alumnes com dels professors, ha impulsat que el curs 2019-2020 se n’engegués la segona edició i s’iniciés la fase d’ampliació a 6 escoles (3 públiques i 3 concertades) de cara al curs 2020-2021.
Leave a comment