Qui som

L’equip que lidera el programa Repte Experimenta és interdisciplinari i està format per professors, investigadors i tècnics de la Facultat de Química, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química, la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català d’Investigació Química, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries i de l’Escola d’Enginyeria i el Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Eva Pocurull
Direcció Acadèmica

Eva Pocurull és doctora en Química per l’Universitat Rovira i Virgili. És catedràtica de Química Analítica al Departament de Química Analítica i Química Orgànica de l’URV. La seva recerca al grup CROMA se centra en desenvolupar i aplicar mètodes analítics per la determinació de contaminants en el mediambient. Des de l’any 2003 participa en programes de divulgació adreçats a alumnes d’ESO i batxillerat de la província de Tarragona.

Barbara Vastenavond
Direcció Executiva

Barbara Vastenavond es va llicenciar en Ciències de l’Art per la Universiteit Gent l’any 2000. Al 2001 va obtenir el postgrau en gestió i direcció d’empreses i institucions culturals per l’Institut d’Educació Continua de la Universitat Pompeu Fabra. Des del 2003 està vinculada al departament d’Enginyeria Química de l’URV com a responsable de projectes recerca i divulgació científica del grup Interfibio. A banda és impulsora de YouMeKids, un portal de lleure i educació.

Marta Calull
Mentora

Marta Calull és doctora en Química per l’Universitat Rovira i Virgili. És Professora Titular de Química Analítica al Departament de Química Analítica i Química Orgànica de l’URV. La seva recerca al grup CROMA se centra en el desenvolupament de mètodes analítics per la determinació de drogues d’abús en mostres biològiques i mediambientals. Des de l’any 1999 participa en programes de divulgació adreçats a alumnes d’ESO i batxillerat de les comarques tarragonines, i des de l’any 2004 és la coordinadora de les activitats que ofereix la Facultat de Química als centres de secundària.

Anna M. Masdeu
Mentora

Anna M. Masdeu i Bultó és doctora en Química per la Universitat Rovira i Virgili. És Professora Titular d’Universitat de Química Inorgànica al Departament de Química Física i Inorgànica de l’URV. La seva recerca actual se centra en l’ús i transformació del diòxid de carboni. Per altra part, participa activament en activitats de difusió de la Química i projectes docents amb centres d’ensenyament secundari i batxillerat. En aquest darrer aspecte ha coordinat els projectes “QeLab: un quadern de laboratori electrònic” i “Mesurant el color: Espectrofotometria amb un telèfon intel·ligent”.

M. Carmen Bermudo
Mentora

M.Carmen Bermudo és llicenciada en química i bioquímica per la Universitat Rovira i Virgili. Exerceix la seva feina com a tècnic de suport dins del grup de recerca INTERFIBIO del departament d’Enginyeria Química de l’URV. Treballa en el desenvolupament de mètodes d’extracció i detecció de proteïnes, ADN i altres molècules com amines biogèniques. Supervisa les pràctiques d’estudiants de batxillerat que realitzen projectes d’investigació als diferents laboratoris del grup de recerca. A banda participa en programes de divulgació científica a primària i ESO.

Núria Fontanals
Mentora

Núria Fontanals és doctora en Química per la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és Personal de Suport a la Recerca al grup de CROMA del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV. Les seves tasques se centren en el desenvolupament de mètodes analítics per a la determinació de contaminants a baixes concentracions en mostres complexes, principalment de procedència mediambiental. En els últims anys he impartit xerrades divulgatives als centres de secundària, i des de 2014 forma part de la comissió que organitza les Jornades sobre la Química Verda a la Facultat de Química de la URV.

Laureano Jimenez
Mentor

Laureano Jiménez és catedràtic en Enginyeria química i divulgador científic a la URV. Realitza la secció científica del programa “Bentrobats” que s’emet a 48 televisions locals catalanes. Va ser responsible de el projecte “Wolframio, un tipus amb química” amb 17 nominacions festivals de cinema (inter) nacionals i 3 premis. a banda ofereix xerrades de divulgació i tallers experimentals adreçats a diferents públics. 

Carme Aguilar
Mentora

Carme Aguilar és doctora en Química per l’Universitat Rovira i Virgili. És professora agregada al Departament de Química Analítica i Química Orgànica de l’URV. La seva recerca al grup CROMA està centrada en dos àmbits, el primer és desenvolupar i aplicar mètodes analítics per a la determinació de drogues d’abús en mostres biològiques i mediambientals, i el segon és la determinació de diferents paràmetres relacionats amb la radioactivitat ambiental. Des de l’any 2004 participa activament en programes de divulgació, a través de xerrades o tallers experimentals, adreçats a alumnes d’ensenyament de secundari i batxillerat, així com tambñe de cicle mitjà i cicle superior d’educació primària.

Antonio de la Torre
Mentor

Antonio de la Torre és llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona. Exerceix des de 1998 com a tècnic mediambiental a la Unitat de Gestió Ambiental i Radioisòtops de la URV. Des de 2017 col·labora en l’organització de la fira de les ciències destinada a promoure el coneixement i la sensibilització sobre naturalesa i biodiversitat al alumnes de cicle inicial i mitjà de primària.  

María Eugenia Súarez Mentora

María Eugenia Suárez-Ojeda és doctora per la Universitat Rovira i Virgili. És professora agregada d’Enginyeria Química al Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva investigació al grup GENOCOV se centra en el tractament biològic d’aigües residuals urbanes i industrials i, en particular, en la recuperació de productes de valor afegit de les aigües residuals. Des de l’any 2015 participa en programes de divulgació adreçats a alumnes de l’ESO i batxillerat i de formació professional de la província de Barcelona, ha participat al Festival Pint of Science a l’edició 2019 a Tarragona i és membre de l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona.

David Gabriel
Mentor

David Gabriel és Enginyer Químic i doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona. És catedràtic en Enginyeria Química al Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB. LA seva recerca s’emmarca en el grup GENOCOV i se centra en la caracterització, tractament i valorització de corrents gasoses mitjançant la intensificació de processos biològics en bioreactors avançats.

Joan Guillem Mayans
Mentor

Joan Guillem Mayans és químic i enginyer químic format en les universitats de València i Estrasburg. Al 2021 va obtenir el seu doctorat en química organometàl·lica i des de llavors ha treballat com a divulgador científic a la universitat Rovira i Virgili i a l’Institut Català d’Investigació Química, on actualment gestiona part de la divulgació i l’educació impartida pel centre.

Mònica Campas
Mentora

Mònica Campas és doctora en Química per la Universitat Rovira i Virgili. És investigadora al Programa d’Aigües Marines i Continentals (AMiC) de l’Institut de Recerca i tecnologia Agroalimentàries (IRTA) al centre de La Ràpita. La seva recerca se centra en desenvolupar biosensors i altres eines biotecnològiques per la detecció de toxines, microalgues tòxiques, virus i bactèries en aliments de la mar i en el medi ambient. Des de l’any 2022 participa en programes de divulgació adreçats a alumnes d’ESO de les Terres de l’Ebre i acull estudiants de batxillerat que volen fer el seu TDR a l’IRTA.

Laura Hernández
Coordinadora Campus Experimenta

Laura Hernández és llicenciada en Química per la Universitat de Vigo. Es va doctorar en Química dins el programa de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili. Té experiència investigadora i també ha estat editora i autora de continguts educatius. Actualment és la responsable de Divulgació i Formació Científica de l’Institut Català d’Investigació Química. Coordina el Virtual Lab.

Ramon Palau
Coordinador Experimenta en xarxa

Ramon Palau és doctor en Tecnología Educativa per la Universitat Rovira i Virgili. És professor del Departament de Pedagogia de la FCEP i investigador al grup de recerca ARGET. Imparteix la seva docència als Màster de Tecnologia Educativa, al Màster de Formació del Professorat i al programa de doctorat en Tecnologia Educativa. Els seus temes de recerca són el Flipped Learning, les Smart Classrooms i la Competència Digital Docent.

Jordi Mogas
Gestor d’anàlisi de dades d’impacte

Jordi Mogas Recalde és doctor en Tecnologia Educativa i graduat en Informació i Documentació amb menció en gestió de sistemes d’informació. Actualment és investigador postdoctoral al centre de recerca GEPS (Globalisation, Education and Social Policies), a la Universitat Autònoma de Barcelona, i forma part d’ARGET (Applied Research Group in Education and Technology). Imparteix docència al departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili (professor associat) i al màster d’Educació i TIC de la Universitat Oberta de Catalunya (professor col·laborador). 

El programa també compta amb una sèrie d’empreses padrines vinculades al sector químic i biotecnològic que col·laboren amb el programa.