Experiment: combat el virus amb sabó!

El sabó literalment trenca el greix

Tots els virus que ens ataquen tenen un punt feble: la seva cuirassa és de greix!! I el sabó trenca el greix!

Tots els virus que ens ataquen tenen un punt feble: la seva cuirassa és de greix!!

Quan toquem un objecte contaminat, el virus passa a les nostres mans i ens podem contagiar o podem transmetre el virus a altres persones. Per això és fonamental rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó.

Si els ataquem abans de que entrin al nostre cos no tenen absolutament res a fer: el sabó literalment trenca la paret del virus i serà totalment inofensiu.

Ho provem?

Aquest experiment el fan Laureano Jimenez (doctor en enginyeria química) i el seu nebot David (1r de primària).

Què necessitarem?

Pebre en pols.
Plat (o safata) amb aigua.
Herbes aromàtiques (orenga, romaní, julivert, farigola…).
Sabó líquid (de les mans, de rentaplats…)

Com ho fem?

Fem servir un plat amb aigua on hi han herbes aromàtiques i pebre en pols que simuli la brutícia i els virus:

  • Toquem amb un dit i veiem que quan el traiem està tot ple de virus que es queden enganxats als dits.
  • Netegem el dit amb paper.
  • Mullem la punteta del dit amb una mica de sabó.
  • Només cal tocar lleugerament l’aigua amb el dit que té sabó i tots els virus fugen espaordits.

Victòria! Hem guanyat! Tots els virus tenen por del sabó!

Què passa?

La paret del virus està formada per greix. El sabó conté tensioactius, uns components que per un costat senten “atracció” pel greix i per l’altre senten afinitat per l’aigua. D’aquesta forma “segresten” el greix present, eliminant la paret del virus i destruint-lo.

El sabó és molt més efectiu a l’hora d’eliminar virus de qualsevol superfície. És més eficaç que gels amb base d’alcohol, que no dissolen tan bé, ni tan ràpidament la membrana lipídica (els greixos) dels virus.

Sabies que…? El sabó s’ha fabricat artesanalment des de fa mil·lennis amb greix (com l’oli) i una base molt forta (com l’hidròxid sòdic), generant un material sòlid: el sabó.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*