Experiment d’espelma i aigua que puja
L’efecte de la pressió
Sabeu perquè ofeguem la flama en un incendi? O que la pressió atmosfèrica pot tenir un efecte sobre el que ens envolta?
Ho descobrirem amb un experiment casolà clàssic.
Aquest experiment és una proposta d’Aarón (4rt de primària) i la seva mare M. Carmen Bermudo (química)
Què necessitarem?
- 1 got o pot de vidre
- 1 gerra amb aigua
- 1 plat fons transparent
- 1 espelma petita
- 1 encenedor o llumins
Com ho fem?
Omplim la meitat del plat amb aigua. Posarem l’espelma al mig i l’encendrem (amb l’ajuda d’un adult). A continuació, tapem l’espelma encesa amb el got posant-lo de cap per avall. Què observeu?
Què passa?
Primer de tot veiem que l’espelma s’apaga una vegada ha consumit tot l’oxigen que hi ha dins del got. I és que per continuar cremant, necessita l’oxigen. És per aquest motiu que si tenim un incendi el millor és ofegar la flama evitant el contacte amb l’oxigen de l’aire.
Sense la flama, els gasos de dins del got es refreden ràpidament i provoquen que la pressió de dins del got baixi. La pressió atmosfèrica de l’exterior del got fa força cap a l’interior del got empenyent l’aigua cap endins comprimint l’aire dins del recipient, fins que arriba un moment que s’iguala la pressió interna i externa.
La pressió atmosférica és la pressió que exerceix l’atmosfera terrestre sobre els cossos que s’hi troben immergits.
Sabies que…? La pressió atmosfèrica té una gran influencia en el temps que fa i, per tant, ajuda als meteoròlegs a poder predir el temps. Els ajuda, per exemple, a saber d’on bufa el vent i amb quina intensitat bufarà.
Leave a comment