Experiment per detectar la vitamina C
Fem una reacció d’oxidació-reducció
Sabíeu que podem fer servir una solució iodada (com el Betadine) per saber si una substància conté vitamina C o no?
La vitamina C o àcid ascòrbic és molt important per al nostre organisme ja que contribueix al seu desenvolupament i creixement. La vitamina C té la següent estructura química:
Aquest experiment és una proposta de Carme Aguilar (química) i la seva filla Maria (5è de primària).
Què necessitarem?
- Solució de iode (tipus Betadine)
- Aigua
- 1 tros de cartolina (preferiblement blanca)
- 1 cullera
- Pinzells
- 5 gots
- Substàncies de les que volem saber si tenen o no àcid ascòrbic (mandarina, llimona, taronja, sucs comercials, aigua, etc.)
Com ho fem?
En primer lloc posem aigua en un got i unes gotes de la solució de iode; i remenem bé la barreja amb una cullera.
A banda, posem en diversos gots les diferents substàncies de les que volem saber si tenen vitamina C. Per això prèviament haurem de fer el suc d’algunes.
Per exemple:
Got 1: suc de llimona natural
Got 2: suc de mandarina natural
Got 3: aigua
Got 4: suc de taronja comercial
Agafem un pinzell i el submergim al got que conté la solució de iode. A continuació amb aquest pinzell pintem la cartolina. Podem observar que la cartolina agafa una coloració morada.
Ara anem mullant els pinzells amb les diferents substàncies que tenim als gots i escrivim amb cadascuna una lletra sobre la cartolina i sobre la solució iodada. Si no disposem de tants pinzells com substàncies diferents no passa res, però és important netejar bé el pinzell amb aigua abans de començar a utilitzar una nova substància.
Observem què succeeix i si totes les substàncies presenten el mateix comportament.
Què passa?
Quan la vitamina C o àcid ascòrbic entra en contacte amb el iode (I2) de la solució iodada es produeix una reacció química. Concretament es tracta d’una reacció d’oxidació-reducció o reacció redox.
Com a conseqüència d’aquesta reacció hi ha una transformació dels dos reactius (àcid ascòrbic i iode) en altres substàncies que són els productes de la reacció. Així doncs la vitamina C transforma el iode en àcid iodhídric (HI) que és una substància incolora, és a dir, gràcies a la reacció química es produeix una decoloració del iode que era qui proporcionava la coloració morada al paper.
Hi ha moltes substàncies que tenen vitamina C i la seva ingesta és important per a nosaltres. Hem experimentat amb algunes però podeu provar amb el pebrot, julivert o diferents tipus de sucs per exemple… potser us sorprendran els resultats!
Sabies que l’oxidació del ferro també es pot explicar a través d’una reacció d’oxidació-reducció? Quan el ferro pateix una reacció d’aquest tipus perd les seves propietats inicials ja que es transforma en una altra substància, en llenguatge col·loquial diem que es rovella.
Leave a comment