Experimentem amb la tensió superficial de l’aigua
Amb un experiment ben senzill descobrirem perquè alguns insectes, com el sabater, podem caminar sobre l’aigua.
Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’INS Tarragona (Carla Brunet, Adrià Bolumar, Nil Tuà i Alexandra Aubia) de la mà del seu padrí Jorge Cobas, estudiant del grau d’Enginyeria química de la URV.
Què necessitem?
- Aigua de l’aixeta
- Papers de colors
- 30 mL de sabó
- Una safata de vidre (millor si és gran)
- Tisores
Com ho fem?
Retallem el papers de colors en bocins petits i de la forma que ens agradi. Es posa aigua a la safata i s’hi tiren els papers. Finalment, s’hi afegeix una gota de sabó al centre de la safata.
Què passa?
Quan posem els papers a l’aigua, observem que floten i es queden al lloc on els aboquem. Al tirar la gota de sabó, s’observa que els papers es desplacen cap a les vores de la safata. Això és així perquè el sabó trenca la tensió superficial de l’aigua al lloc on cau. Així, l’aigua no pot mantenir els papers i aquests es mouen cap als costats.
Què aprenem?
La tensió superficial de l’aigua és una força que fa l’aigua a la seva superfície i que permet que alguns insectes s’hi puguin posar a sobre, sense esforçar-se.
Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:
- Va ser trobat per Antoine Lavoisier
- Sense aquest element no hi haurien reaccions químiques
- L’oxigen és l’àtom de la vida
- És una substància altament reactiva, per això té moltes aplicacions: farmacèutica, mèdica, aqüicultura i entre altres.
Leave a comment