Fem un arc de Sant Martí líquid
L’efecte de la densitat
Què en penseu d’experimentar amb la densitat de diferents líquids? Serem capaços de crear una arc de Sant Martí sense que es barregin els diferents productes?
Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 1r d’ESO de La Salle Tarragona (Martina Lara, Érika Abrio, Paula Caamaño, Sara Baños i Claudia Valiente) de la mà del seva padrina Marina Toral, investigadora en una empresa del sector biotecnològic.
Què necessitem?
- Un pot de vidre o got alt
- 1 got
- 1 cullera
- 1 pipeta o xeringa
- Aigua
- Sabó del plats (a ser possible de color blau)
- Mel
- Alcohol
- Oli
- Colorants alimentaris líquids
Com ho fem?
Agafem el pot i hi anirem posant els diferents ingredients de forma que tots tinguin una alçada similar (aproximadament 1 dit). Primer hi posem la mel (compte de no embrutar les parets del pot). Després hi posem el sabó dels plats. Al got barregem aigua i una gota de colorant blau si el sabó és verd i de colorant verd si el sabó és blau. Després ho posem al pot amb l’ajuda de la xeringa. A continuació tirem l’oli. De nou agafem got i hi barregem l’alcohol amb 1 gota de colorant vermell i ho posem al pot amb l’ajuda de la xeringa.
Què passa?
A mesura que anem posant les diferents substàncies es formen capes que no es barregen perquè tenen diferent densitat. Les més denses queda a baix i a mesura que pugem, són menys denses.
Què aprenem?
Que la densitat és la relació entre la massa (pes) d’un cos i el volum que ocupa. Les coses més denses queden a baix.
Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

- Descobridor: Henry Cavendish a l’any 1766
- Generalment es presenta en la seva forma molecular, formant el gas diatòmic H2 en condicions normals.
- Aquest gas és inflamable, incolor, inodor, no metàl·lic i insoluble en aigua.
- L’hidrogen és l’element químic més abundant, al constituir aproximadament el 75% de la matèria visible de l’univers.
- L’hidrogen té aplicacions principalment industrials, per a la producció d’amoníac, hidrogenació d’olis orgànics comestibles i mantegues, síntesi de sorbitol, alcohols, fibres sintètiques i àcid clorhídric.
Leave a comment