Fem un líquid fluorescent no newtonià
Us imagineu crear un fluid que pugui ser sòlid i a la vegada líquid… i a més fluorescent?
Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’escola Pare Manyanet de Reus (Núria Angelergues, Ayelen Chuquimia. Laia Navarro i Irati Oriol) de la mà del seu padrí Andreu Tortajada, estudiant de doctorat a l’ICIQ.
Què necessitem?
- Mitja llauna de tònica 33 cl.
- Farina blat de moro 330 g.
- Cullera.
- Bol transparent de vidre.
- Llum UV.
- Cinta transparent.
- Permanent blau.
- Got / recipient transparent de vidre.
- Caixa de cartró.
- Paper de diari.
Com ho fem?
- Primer de tot començarem barrejant la farina amb la tònica en un bol o recipient transparent Per fer-ho, aboquem la farina en el recipient i després a poc a poc anirem afegint la tònica.
- Quan ja tinguem feta la nostra barreja li irradiarem la llum UV. Amb això el que aconseguim és que la quinina, que és una substància que està present a la tònica, rebi la llum ultraviolada.
- Passats els cinc minuts ja podrem comprovar el nostre resultat. Agafarem el nostre bol amb la barreja i ho posarem en un lloc fosc, ja sigui una classe amb la llum tancada com posar-ho en una caixa de cartró de manera que la llum no entri i quedi en foscor.
- Llavors ja podrem comprovar que presenta fluorescència. També podem tocar la barreja formada i comprovar que segons la pressió que li apliquem tenim un sòlid o un líquid, es tracta d’un fluid no newtonià.
Què passa?
En el fluid no newtonià fluorescent podem veure com es comporta diferent segons la força aplicada. La viscositat que té aquest fluid varia, ja que és líquid quan no s’exerceix força sobre ell, però quan s’estreny es comporta com un sòlid. També podem observar la fluorescència deguda a la presència de la quinina de la tònica ja que a l’irradiar el fluid amb llum ultraviolada veiem que és d’un color blau fosc.
Què aprenem?
Hem après què és:
- VISCOSITAT → La viscositat és la resistència que presenta un fluid (líquids i gasos) a fluir, és a dir que la viscositat és la resistència que tenen els líquids i els gasos per canviar de forma.
- FLUIDS NO NEWTONIANS → La viscositat canvia a causa de la pressió com per exemple la pasta de dents.
- FLUIDS NEWTONIANS → La viscositat és constant és a dir no canvia, per exemple l’aigua.
- FLUORESCÈNCIA → És una propietat d’algunes substàncies com la quinina que emeten llum a l’irradiar-los amb una radiació ultraviolada.
Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:
- Hidrogen (H)
- Nombre atòmic: 1
- Estructura: hexagonal
- Estat d’agregació (298 K): gas
- Any descobriment: 1766
- Massa atòmica: 1.0079 uma
- Volum atòmic: 14.4 cm3/mol
- Densitat: 76 kg/m3
- Aplicacions principals:
- Electrolitzadors
- Piles de combustible
- Compressors d’alta puresa
- Emmagatzematge d’hidrogen
- Equips i accessoris didàctics
Leave a comment