LA 2º EDICIÓ DEL CRIM EXPERIMENTA CONSOLIDA LA PARTICIPACIÓ de les escoles

213 escoles i 142 famílies d’arreu de Catalunya, País Valencià i Illes Balears van participar en la proposta d’alfabetització científica gamificada de la Universitat Rovira i Virgili

Alumnes de l’escola Tecnos de Terrassa comprovant l’efecte Tyndall de 3 solucions per esbrinar quina beguda contenia els sedants. Font: Instagram

Repte Experimenta, el programa de la Universitat Rovira i Virgili (URV) orientat a despertar vocacions científiques entre els joves a través de l’experimentació, va llançar per la Setmana de la Ciència la segona edició del #CrimExperimenta, una proposta educativa gamificada, on joves entre els 12 i els 15 anys havien de resoldre un crim tot aplicant el mètode científic.

Adreçat a famílies i escoles, #CrimExperimenta proposava als alumnes de 1r a 3r d’ESO investigar el ‘Cas del laboratori flotant’. Dues investigadores inconscients i la desaparició dels resultats de la recerca claus per un judici mediambiental, eren el punt de partida per a que els joves comencessin la seva indagació.

En aquesta segona edició docents-tretze escoles i cent-quaranta-dos famílies de 27 comarques catalanes i municipis del País Valencià i Illes Balears van competir per resoldre el cas.

L’increment en un 140% de la participació dels centres educatius respecte a l’anterior edició confirma la gran acceptació del Crim Experimenta com a material didàctic interdisciplinari per estimular en els joves competències transversals (com ara el treball en equip i la resolució de problemes) a partir d’un fil conductor gamificat, on l’alfabetització científica és al centre.

Fent servir recursos en format multimèdia com ara informes policials i quaderns d’investigador, a més de les nou càpsules audiovisuals d’alfabetització científica i un podcast de ràdio amb la notícia del cas, es convidava al jovent a qüestionar-se  i contrarestar informació fins a desenvolupar una hipòtesi.  A partir d’aquí utilitzant un conjunt de coneixements i metodologies, incloses l’observació i l’experimentació, s’havien de plantejar preguntes i extreure conclusions basades en proves per poder resoldre el cas.

No es tracta només d’esbrinar qui és el culpable–comenta Eva Pocurull, directora acadèmica del programa Repte Experimenta-, sinó de demostrar-ho amb proves científiques”. En aquest sentit, la resolució del ‘Cas del laboratori flotant’ necessitava de l’experimentació (a casa o a l’aula) i del seguiment d’una sèrie de pràctiques que caracteritzen el mètode científic.

Alumnes de 2n d’ESO de l’Escola Sant Nicolau de Sabadell comprovant quina de les 3 mostres genera més CO₂. Font: @santnicolau a Instagram

“El que més m’ha agradat del Crim Experimenta és com l’alumnat s’ha posat en situació com si fossin ells mateixos els investigadors”, afirma Núria Llorca de l’Institut de Torredembarra al formulari de conclusions. I és que a través  de la resolució del cas, els nois i noies deixen de ser receptors per convertir-se en protagonistes de l’aprenentatge.  

També el fet de presentar el Crim Experimenta en format concurs, ha motivat molt l’alumnat. Avui s’ha realitzat el lliurament de premis del concurs. Entre tots els participants que han resolt correctament el #CrimExperimenta i han enviat el formulari de conclusions dins del termini establert, s’ha fet un sorteig per optar a quatre premis estructurats en dues categories (Escola i Famílies).

Els guanyadors en la categoria familiar han estat Sofia i Susana Buesa del Tarragonès i Caterina Nicolau Vidal resident a l’Illa de Mallorca. La família Buesa afirma al formulari de conclusions que  resoldre el cas “ha estat divertit i hem après coses que no sabíem com l’acidificació dels oceans i les seves conseqüències, la formació dels tsunamis...” Les dues famílies s’emporten un pack doble d’entrades a Port Aventura.

En la categoria escolar són les classes de 3rESO A de l’Institut de Vallbona d’Anoia i 3rESO A (grup 4) de l’Institut de la Pobla de Segur que s’emporten un Taller Experimenta a les seves instal·lacions realitzat per l’equip del Repte Experimenta i un  pack doble d’entrades a Port Aventura.

Núria Vilanova, directora i presentadora de l’InfoK (TV3) anuncia el guanyador del Premi Originalitat

Finalment, al Premi extraordinari a la Originalitat, que pretén reconèixer l’esforç dels participants en comunicar de forma creativa i innovadora a través de les xarxes socials els resultats de la seva investigació, s’han presentat setze treballs. El jurat format per Barbara Vastenavond, directora Executiva i Eva Pocurull, directora Acadèmica del programa Repte Experimenta, i els assessors en matèria audiovisual, Miquel Piris, redactor especialitzat en ciència de l’InfoK i Núria Vilanova, directora i presentadora del mateix programa-, han tingut una tasca difícil per triar el guanyador entreun còmic, vídeos d’experiments, un documental, una mini sèrie, informatius i collages de fotos degut a la gran qualitat i originalitat de les propostes.

Però ha estat la mini sèrie envoltada de misteri creada pels alumnes de 3r d’ESO del col·legi Santa Teresa de Jesús de Tarragona que ha rebut el reconeixement a la originalitat. En els tres episodis han estat capaços de reflectir la feina i experiments fets creant una sèrie envoltada de misteri que ha tingut els seus seguidors a la xarxa en suspens durant uns dies.

 “No oblidem que l’objectiu del Repte Experimenta és impulsar les STEAM que inclou l’A d’Arts, -explica Barbara Vastenavond-, i per tant amb aquest premi volem reconèixer l’esforç dels participants que han aprofitat el CrimExperimenta  per treballar de forma transversal, implicant no només les àrees de coneixement de la ciència i la tecnologia, sinó també l’àmbit lingüístic, digital o artístic”.

Primer episodi de la mini sèrie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*