Làmpada de lava amb bombolles

Experimentem amb la densitat dels líquids

Construïm una làmpada de lava per experimentar amb la densitat i la immiscibilitat dels líquids.

Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Ramón de la Torre de Torredembarra (Uxía Fité, Alejandro Jiménez, Maria Jiménez i Naia Sirvent) de la mà del seu padrí Cosme Llop, investigador a DOW.

Què necessitem?

  • Oli
  • Aigua
  • 2 pastilles efervescents
  • 4 gotes de colorant alimentari (vermell i groc)
  • 1 pot de vidre alt

Com ho fem?

Omplim un quart d’un pot amb aigua. Després, afegim l’oli (3/4 del pot).
A continuació afegim vuit gotes de colorant (4 de cada color) i esperem a que el colorant es barregi amb l’aigua, ja que el colorant es dissol a l’aigua.
Finalment, posem les pastilles efervescents.

Què passa?

Observem que la pastilla en contacte amb l’aigua produeix una reacció química i allibera unes bombolles de diòxid de carboni. També observem que l’aigua i l’oli no es barregen.

Què aprenem?

  1. Els líquids tenen diferent densitat. Com més lleuger és un líquid menys densitat té, i per tant se situarà per sobre del líquid més dens.
  2. Hi ha líquids que no son miscibles (no es barregen) perquè tenen propietats molt diferents. És el cas de l’oli (molt hidrofòbic o apolar) i l’aigua (molt hidrofílica o polar).
  3. La pastilla efervescent en contacte amb l’aigua produeix una reacció àcid-base i aquesta allibera diòxid de carboni, que és un gas i és el que produeix les bombolles.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*