Làmpada de lava amb bombolles
Experimentem amb la densitat dels líquids
Construïm una làmpada de lava per experimentar amb la densitat i la immiscibilitat dels líquids.
Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Ramón de la Torre de Torredembarra (Uxía Fité, Alejandro Jiménez, Maria Jiménez i Naia Sirvent) de la mà del seu padrí Cosme Llop, investigador a DOW.
Què necessitem?
- Oli
- Aigua
- 2 pastilles efervescents
- 4 gotes de colorant alimentari (vermell i groc)
- 1 pot de vidre alt
Com ho fem?
Omplim un quart d’un pot amb aigua. Després, afegim l’oli (3/4 del pot).
A continuació afegim vuit gotes de colorant (4 de cada color) i esperem a que el colorant es barregi amb l’aigua, ja que el colorant es dissol a l’aigua.
Finalment, posem les pastilles efervescents.
Què passa?
Observem que la pastilla en contacte amb l’aigua produeix una reacció química i allibera unes bombolles de diòxid de carboni. També observem que l’aigua i l’oli no es barregen.
Què aprenem?
- Els líquids tenen diferent densitat. Com més lleuger és un líquid menys densitat té, i per tant se situarà per sobre del líquid més dens.
- Hi ha líquids que no son miscibles (no es barregen) perquè tenen propietats molt diferents. És el cas de l’oli (molt hidrofòbic o apolar) i l’aigua (molt hidrofílica o polar).
- La pastilla efervescent en contacte amb l’aigua produeix una reacció àcid-base i aquesta allibera diòxid de carboni, que és un gas i és el que produeix les bombolles.
Leave a comment