Làmpada de lava juganera

Experimentem amb els líquids immiscibles

Construïm una làmpada de lava casolana amb unes bombolles juganeres gràcies a una reacció química.

Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Ramón de la Torre de Torredembarra (Félix Casanova, Ainhoa Freginals, Sageda El Kanfoud i Arik Sirvent) de la mà de la seva madrina Andrea Marcos, Enginyer de serveis tècnics i desenvolupament a DOW.

Què necessitem?

  • 1L d’oli
  • Aigua
  • 1 pastilla efervescent
  • 8 gotes de colorant alimentari
  • 1 got de vidre

Com ho fem?

Primer, omplim un quart d’un pot amb aigua.
Després, posem tres quarts del pot amb oli.
A continuació afegim vuit gotes de colorant i esperem a que el colorant es barregi amb l’aigua, ja que el colorant es dissol a l’aigua.
Finalment, posem la pastilla efervescent.

Què passa?

Observem que l’oli i l’aigua no son miscibles. A més la pastilla en contacte amb l’aigua produeix una reacció química i allibera unes bombolles de diòxid de carboni.
Què aprenem?

Els líquids tenen diferent densitat. Com més lleuger és un líquid menys densitat té, i per tant se situarà per sobre del líquid més dens.

Hi ha líquids que no son miscibles (no es barregen) perquè tenen propietats molt diferents. És el cas de l’oli (molt hidrofòbic o apolar) i l’aigua (molt hidrofílica o polar).

La pastilla efervescent en contacte amb l’aigua produeix una reacció àcid-base i aquesta allibera diòxid de carboni, que és un gas i és el que produeix les bombolles.

Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

Carboni
El carboni s’anomena així de la paraula llatina “carbonis” que significa carboni i l’ origen d’aquesta paraula es pot cerca en temps molt antic.
És la composició química de tota la vida coneguda en el planeta. El carboni com a element forma més derivats que altres elements de la taula periòdica.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*