Llum de lava: experimentem amb líquids immiscibles
Què en penseu de construir un llum de lava casolà i experimenta amb la densitat dels líquids?
Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’escola Pare Manyanet de Reus (Clàudia Ramírez, Marc Poblet, Eudald Besora i Paula Galán) de la mà de la seva padrina Sonia Vila, Application Development Leader a DuPont Water Solutions
Què necessitem?
- Aigua
- Bicarbonat
- Oli vegetal
- Colorant líquid
- Un pot de vidre
Com ho fem?
Primer de tot, agafarem el pot i l’omplirem una mica més de la meitat (uns 2/3) amb l’oli vegetal. A continuació afegirem aigua fins a omplir el pot. Aquí veurem que l’aigua i l’oli se separaran, ja que l’oli és una substància no polar i té una densitat més petita que la de l’aigua.
Després afegirem unes 6 gotes de colorant líquid i esperarem fins que baixin al fons del pot. Seguidament agitarem el pot suaument per tal que el colorant es barregi bé amb l’aigua. Una vegada ho tinguem, afegirem el bicarbonat i ja podrem observar el que passa, ja tindrem el llum de lava.
Què passa?
Observem que en posar l’aigua, l’oli puja cap a dalt, i a part no es barregen. A més a més, una vegada ja està el colorant i comencem a ficar el bicarbonat el colorant amb l’oli puja cap a dalt creant unes bombolles. Això fa el llum de lava. En teoria no hauria d’haver passat, però quan les bombolles van pujar cap a dalt, només va pujar l’aigua i no el colorant, per això no s’aprecien bé les bombolles.
Només són solubles en aigua aquelles substàncies que també siguin polars, igual que l’oli, per això, quan barregem aigua i oli no es barregen mai.
Què aprenem?
Hem après diferents conceptes com la densitat o què és que una substància sigui polar o no polar.
El concepte més representatiu creiem que és el tema de densitats i les substàncies polars i no polars, ja que gràcies a això, l’aigua i l’oli se separen i l’oli puja cap a dalt i l’aigua va cap a baix. En aquest cas, si les substàncies no tinguessin diferents densitats, no podríem fer l’experiment, ja que es barrejaran. Podem trobar aplicacions a la vida quotidiana als conceptes científics de l’experiment:
– DENSITAT: el podem trobar a la vida quotidiana quan per exemple hi ha un vaixell flotant al mar. O per exemple quan en una piscina cauen fulles dels arbres i floten.
– LÍQUIDS IMMISCIBLES: ho podem trobar amb les persones. Dues persones que són completament diferents, normalment no s’ajunten, no es porten bé. Això passaria amb l’oli i l’aigua.
Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:
- L’oxigen és un gas incolor, inodor i insípid.
- Forma part de moltíssims compostos i es
- combina amb la majoria dels elements.
- El trobem a la nostra atmosfera.
- És fonamental a la nostra vida
- Aplicacions principals
- L’oxigen l’utilitzem als hospitals (per persones amb problemes per respirar, sobretot ara amb la covid). També l’utilitzem per respirar. També per produir metall, vidre i altres materials.
Leave a comment