Llum de lava: experimentem amb líquids immiscibles

Què en penseu de construir un llum de lava casolà i experimenta amb la densitat dels líquids?

Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’escola Pare Manyanet de Reus (Clàudia Ramírez, Marc Poblet, Eudald Besora i Paula Galán) de la mà de la seva padrina Sonia Vila, Application Development Leader a DuPont Water Solutions

Què necessitem?

 • Aigua
 • Bicarbonat
 • Oli vegetal
 • Colorant líquid
 • Un pot de vidre

Com ho fem?

Primer de tot, agafarem el pot i l’omplirem una mica més de la meitat (uns 2/3) amb l’oli vegetal. A continuació afegirem aigua fins a omplir el pot. Aquí veurem que l’aigua i l’oli se separaran, ja que l’oli és una substància no polar i té una densitat més petita que la de l’aigua.

Després afegirem unes 6 gotes de colorant líquid i esperarem fins que baixin al fons del pot. Seguidament agitarem el pot suaument per tal que el colorant es barregi bé amb l’aigua. Una vegada ho tinguem, afegirem el bicarbonat i ja podrem observar el que passa, ja tindrem el llum de lava.

Què passa?

Observem que en posar l’aigua, l’oli puja cap a dalt, i a part no es barregen. A més a més, una vegada ja està el colorant i comencem a ficar el bicarbonat el colorant amb l’oli puja cap a dalt creant unes bombolles. Això fa el llum de lava. En teoria no hauria d’haver passat, però quan les bombolles van pujar cap a dalt, només va pujar l’aigua i no el colorant, per això no s’aprecien bé les bombolles.

Només són solubles en aigua aquelles substàncies que també siguin polars, igual que l’oli, per això, quan barregem aigua i oli no es barregen mai.

Què aprenem?

Hem après diferents conceptes com la densitat o què és que una substància sigui polar o no polar.

El concepte més representatiu creiem que és el tema de densitats i les substàncies polars i no polars, ja que gràcies a això, l’aigua i l’oli se separen i l’oli puja cap a dalt i l’aigua va cap a baix. En aquest cas, si les substàncies no tinguessin diferents densitats, no podríem fer l’experiment, ja que es barrejaran. Podem trobar aplicacions a la vida quotidiana als conceptes científics de l’experiment:

– DENSITAT: el podem trobar a la vida quotidiana quan per exemple hi ha un vaixell flotant al mar. O per exemple quan en una piscina cauen fulles dels arbres i floten.

– LÍQUIDS IMMISCIBLES: ho podem trobar amb les persones. Dues persones que són completament diferents, normalment no s’ajunten, no es porten bé. Això passaria amb l’oli i l’aigua.

Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

 • L’oxigen és un gas incolor, inodor i insípid.
 • Forma part de moltíssims compostos i es
 • combina amb la majoria dels elements.
 • El trobem a la nostra atmosfera.
 • És fonamental a la nostra vida
 • Aplicacions principals
 • L’oxigen l’utilitzem als hospitals (per persones amb problemes per respirar, sobretot ara amb la covid). També l’utilitzem per respirar. També per produir metall, vidre i altres materials.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*