L’ou que cau al got
Experimentem amb la massa i l’acceleració
Sou capaços de fer caure un ou dins d’un got d’aigua, traient el plat que el subjecta? Ho descobrireu amb aquest experiment!
Us semblarà màgia… però el truc està en la diferència de massa de l’ou i el plat!
Ho provem?
Aquest experiment l’ha fet en Pol (4rt de primària) amb l’ajuda de la seva mare, Núria Fontanals (Química).
Què necessitem?
- 1 got de vidre transparent llarg omplert 2/3 amb aigua
- 1 plat de plàstic o làmina de cartró fina
- 1 rotllo de cartró de paper de WC
- 1 ou fresc (cru)
Com ho fem?
Omplim el got 2/3 parts amb aigua. Col·loquem el plat a sobre del got, i a damunt el rotllo de cartró , que ha de quedar centrat amb el got. Damunt del cartró posem l’ou.
A continuació donem un cop sec al plat en sentit horitzontal, i observa què passa.
Què passa?
La massa és una magnitud física, també coneguda com a coeficient d’inèrcia, i ens expressa el grau de resistència que té un cos a canviar el seu estat de moviment. Com més massa té un cos, més li costa canviar d’estat de moviment; o dit d’una altra manera, si un cos té més massa i està aturat més li costa accelerar, o si està accelerat més li costa aturar-se.
Per tant, quan donem un cop sec al plat, aquest surt disparat ja que té poca massa i no li costa accelerar-se. En canvi, l’ou té més massa i presenta resistència per canviar el seu estat de repòs al de moviment. Així, l’ou es queda suspès a l’aire, i al no tenir res que l’aguanti, acaba caient verticalment dins el got ple d’aigua.
Sabies que…? Amb aquest experiment hem aplicat la primera llei de Newton o el principi d’inèrcia. Tot cos lliure, sobre el qual no actua cap força, manté el seu estat de moviment, ja sigui en repòs, o ja sigui en moviment rectilini uniforme. Segons aquesta llei, podríem dir que l’efecte de les forces no és mantenir el moviment, sinó modificar-lo, és a dir, accelerar-lo.
Leave a comment