Presentació del 4rt Crim Experimenta: Atac Viral
Dimarts 6 de febrer de 23024 a les 9 h
El programa Repte Experimenta estrena la 4a edició del Crim Experimenta, el ‘Cas Atac Viral’, en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en Ciència que se celebra el proper 11 de febrer de 2024.
El concurs adreçat a famílies i escoles, proposa als alumnes d’ESO a intentar aturar l’atac d’un grup de hackers informàtics. Fent servir un format gamificat proper a l’estil dels videojocs en el qual es van superant proves, el ‘Cas Atac Viral’ pretén apropar els joves al mètode científic partint d’un aprenentatge vivencial i competencial. En la resolució del cas, la teoria i la pràctica s’entrellacen per tal de garantir un aprenentatge aplicat i més profund.
La nova proposta d’alfabetització gamificada es presenta el dimarts 6 de febrer de 2024 a les 9 h en streaming via YouTube amb una explicació de com introduir el cas a l’aula. A banda també es farà una demostració d’alguna de les proves per avançar en la resolució del cas. Podeu seguir la sessió en directe o en diferit.
-> Inscripció per rebre l’enllaç a la presentació-taller aquí
• A qui va adreçat? professorat que imparteix ciències i tecnologia a l’ESO
• Quan? Dimarts 6 de febrer de 2024 de 9:00 a 10:00
• Format: en streaming via YouTube (visualització en directe o diferit amb enllaç)
• Inscriu-te
Contingut del Crim Experimenta ‘Atac viral’
Un grup de hackers ha decidit posar a prova el sistema hospitalari. En 4 hores el virus que han introduït al servidor de l’hospital farà col·lapsar el sistema informàtic. Es destruiran tots els expedients mèdics i no es podrà fer cap prova als pacients… a menys que els alumnes trobin la clau per revertir el virus. Són 8 dígits. Un dígit per cada pacient que ajudin sense el suport de metges i infermers.
Aquest és el punt de partida del Cas ATAC VIRAL, una proposta d’alfabetització científica gamificada que proposa als alumnes la resolució d’un cas entrellaçant teoria i pràctica. A partir de 8 càpsules audiovisuals que expliquen un principi científic de manera demostrativa, els participants troben pistes per avançar en la seva recerca i les instruccions per realitzar els experiments (sempre amb materials casolans) necessaris per analitzar les proves i resoldre el repte.
El joc consisteix en 4 mòduls on es treballaran 8 temes diferents de l’àmbit de química, biologia i física:
Mòdul 1: Urgències (química i biologia)
• Les reaccions redox
• Les vitamines
Mòdul 2: Consultori de gastroenterologia (biologia)
• La digestió
• Els hidrats de carboni
Mòdul 3: Consultori de cardiologia i otorrinolaringologia (física)
• El flux laminar i el flux turbulent
• La pressió atmosfèrica
Mòdul 4: Consultori d’oftalmologia i proves de diagnòstic de la imatge (química i física)
• La refracció de la llum
• La taula periòdica
La metodologia del Crim Experimenta
Es tracta d’un material multimèdia didàctic, transversal i interdisciplinari que a més d’estimular en els joves l’interès per les STEAM, pretén fomentar l’esperit crític del jovent convidant-los a qüestionar-se i contrarestar informació fins a desenvolupar una hipòtesi. A partir d’aquí han d’utilitzar un conjunt de coneixements i metodologies, incloses l’observació i l’experimentació, per plantejar preguntes i extreure’n conclusions basades en proves per poder resoldre el cas. D’aquesta manera es pretén dotar als joves d’estratègies que els ajudin a pensar de manera innovadora aplicant el mètode científic per resoldre una situació concreta.
Referents femenins: Científiques en acció…Experimenta!
En el marc de l’11F, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, es faciliten 6 píndoles audiovisuals complementàries on investigadores en actiu apropen al jovent al seu camp de treball a partir d’una paraula que les representa.
Cadascuna de les 6 píndoles incorpora un dels conceptes treballats al cas Atac Viral per tal que l’alumnat pugui entendre la seva aplicació directa en el camp de la recerca.
La campanya ‘Científiques en acció… Experimenta!” té com a objectiu incrementar els referents femenins en ciència.
Sí, hi estic interessat