Què és l’acidificació oceànica?

Qué es la acidificación ocenánica

L’acidificació de l’oceà és un procés derivat de l’absorció de diòxid de carboni atmosfèric per part de mars i oceans.

Això provoca canvis en la química de l’oceà, que es torna més àcid, la qual cosa afecta els organismes marins, especialment als quals tenen estructures de carbonat càlcic, com a corals, bivalves…

La crema de combustibles fòssils, com el carbó, el petroli i el gas, dispara les emissions de  CO₂, que a més són la principal causa del canvi climàtic. L’oceà absorbeix part d’aquest CO₂ atmosfèric, ajudant a esmorteir l’escalfament. No obstant això, com més CO₂ absorbeix l’oceà, més àcida es torna l’aigua. I això, no és molt bo.

El CO₂ reacciona amb les molècules d’aigua formant àcid carbònic, que al seu torn es dissocia alliberant ions d’hidrogen, que són els que determinen l’acidesa de l’aigua. A mesura que augmenta l’absorció de CO₂, augmenta la quantitat d’ions d’hidrogen, i per tant l’acidesa de l’aigua.

Com afecta aquesta acidesa als organismes amb carbonat càlcic?

Farem un experiment! Per a això utilitzarem un àcid que podem trobar a casa: l’àcid acètic. No et sona? És el vinagre.

En un got posem només aigua, en un segon got fem una mescla de 80% d’aigua i 20% de vinagre, i en l’últim barregem 50% de vinagre i 50% d’aigua.

En cadascun d’ells posem una petxina. Les petxines dels bivalves estan compostes de carbonat càlcic, per tant es veuran afectades per l’acidificació. Només començar, ja veiem com l’àcid està reaccionant amb el carbonat càlcic de les petxines. Si us fixeu, es veuen algunes bombolles, que es veuen més clares en el got amb més vinagre. Si això ocorre durant períodes prolongats de temps, les estructures de carbonat càlcic poden afeblir-se.

Això passa amb les petxines dels musclos, cloïsses, caragols de mar… També l’esquelet de molts corals està format de carbonat càlcic, així com molts microorganismes marins molt importants.

Per tant, l’acidificació oceànica causa que aquests organismes s’afebleixin, la qual cosa pot tenir conseqüències en tota la cadena tròfica marina. 

L’acidificació oceànica és un procés pel qual l’aigua de mar es torna més àcida per l’absorció del diòxid de carboni atmosfèric. Això afecta a la química de l’aigua i als organismes marins amb estructures de carbonat càlcic.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*