Què és el mètode científic?
Fer, pensar i comunicar com els científics
Sabíeu que pensar com un científic us ajuda en el vostre dia a dia? Ens aporta una manera de veure i entendre les coses. Aprendre a observar, a fer-se preguntes, a experimentar per comprovar la nostra hipòtesi, comprar variables i divulgar els nostres resultats és aplicable a molts àmbits de la nostra vida quotidiana… i de fet, el que estem fent és aplicar el mètode científic.
L’heu posat mai en pràctica ? Segur que si, encara que no hagueu estat conscients. Aquest mètode és el que emprem habitualment per donar resposta a determinades preguntes.
El mètode científic és el procés que fan servir els científics per donar resposta a determinades preguntes. Consta de cinc passos: observar, fer-se preguntes, establir una hipòtesi, experimentar, analitzar la informació per obtenir conclusions i comunicar els resultats.
Anem a posar un exemple pràctic. Imagineu, que esteu intentant engegar el mòbil, i fem una observació: no s’engega.
Aleshores ens fem preguntes… “Per què no s’engega el mòbil? Estem estrenyent el botó correcte? Ha caigut a terra abans i s’ha malmès? Té la bateria carregada?”
Després de fer unes comprovacions i verificar que tot està aparentment bé, és raonable pensar que potser s’ha quedat sense bateria. Establim una hipòtesi.
Ara cal comprovar si la nostra hipòtesi, que és la possible resposta al nostre problema, és correcta. És a dir, cal comprovar-la mitjançant l’experimentació. En aquest cas, posem el mòbil endollat a la bateria i observem què succeeix.
Si el mòbil s’engega, vol dir que hem fet una bona hipòtesi. La hipòtesi és correcta! En cas contrari, la hipòtesi és incorrecta i hauríem de pensar en altres possibles causes al nostre problema. És a dir, cal analitzar la informació extreta de l’experimentació i obtenir conclusions.
Sortosament ja tenim el mòbil operatiu! I hem aplicat el mètode científic. Ara faltaria comunicar els resultats per tancar el cicle.
Leave a comment