Quins tipus de reaccions químiques hi ha?

Descobrim les reaccions de combustió, àcid-base, de precipitació i homogènies/heterogènies

Sabíeu que les reaccions químiques són omnipresents al planeta terra? Els minerals, els vegetals i els animals fan servir milers de reaccions.

Les reaccions químiques poden desprendre energia o necessitar energia per poder-se dur a terme, un aspecte important tant a les indústries com als éssers vius (obtenim tota la nostra energia de reaccions químiques).

Una reacció química és el procés mitjançant el qual les substàncies, que s’anomenen reactius, es transformen en d’altres diferents que són productes.

Per tant, simplificant podríem dir que una reacció química és quan partim d’una o vàries substàncies, que es transformen en una o vàries de diferents a les inicials.

Sabíeu que els reactors són normalment el cor de totes les plantes químiques, donat que és el lloc on es produirà la reacció química (àcid-base, precipitació, combustió…) per tal d’obtenir un producte i vendre’l al mercat, purificar matèries primeres o els productes?

Per dur a terme una reacció és molt rellevant la quantitat exacta de cada substància que posem. Per exemple, unes reaccions poden necessitar el mateix nombre de molècules de cada reactiu, mentre altres poden necessitar el doble d’un reactiu que d’un altre; per tant, la reacció s’acaba quan un dels dos reactius s’esgota. Per altra banda, algunes reaccions desprenen calor i altres necessiten calor.

Però, no totes les reaccions químiques són iguals!

Hi molts tipus de reaccions químiques:

 • Reacció de combustió: tots els éssers vius, plantes i animals, obtenim energia amb tot un seguit de reaccions químiques que es produeixen a gairebé tots els òrgans del cos humà. Quan respirem, per exemple, entra oxigen al nostre cos, que reacciona amb els sucres que mengem, i obtenim l’energia que necessitem per viure… i a més expulsem CO₂.

-> Per tant, les reaccions de combustió són un tipus de reaccions químiques en les quals, una substància anomenada combustible, reacciona amb una altra anomenada comburent. Com a resultat, es desprèn molta energia, i les reaccions que desprenen energia s’anomenen exotèrmiques.

 • Reaccions de neutralització o àcid-base: són reaccions químiques que tenen lloc entre unes substàncies que s’anomenen àcids (per exemple l’àcid acètic del vinagre) i unes altres anomenades bases (bicarbonat de sodi).
 • Reaccions de precipitació: quan dos reactius reaccionen per crear-ne un tercer que és sòlid i precipita, parlem de reaccions de precipitació.
 • Reaccions homogènies o heterogènies:
  • Les reaccions normalment succeeixen ràpidament quan els components es poden mesclar fàcilment i ràpidament, com ara dos líquids o dos gasos. Quan tots els reactius es troben en el mateix estat (sòlid, líquid o gasós) es diu que la reacció és homogènia.
  • Quan els reactius que entren en contacte es troben en diferents estats (líquid i sòlid, per exemple), parlem de reaccions heterogènies.

Podem modificar la velocitat de les reaccions químiques?

Sí! La velocitat de les reaccions químiques pot ser modificada, per exemple, modificant la pressió o la temperatura. Però hem d’anar amb compte: normalment a temperatures elevades les reaccions tenen una velocitat moooooooolt elevada i poden arribar a ser moooooolt perilloses.

Una altra forma de modificar la velocitat de les reaccions és fent servir catalitzadors: un component molt especial que accelera enormement la velocitat de les reaccions, i que no es gasta durant aquesta. És com el “cupido” d’una reacció química.

4 Comments

 1. Gràcies, m’ha sigut molt útil

 2. Booooooooooom🤯

 3. M’ha sigut molt útil i és molt fàcil d’entendre.
  Gràcies.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*