Sorramoll fluorescent
Experimentem amb un fluid no newtonià
Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’escola Pare Manyanet de Reus (Mar Llop Peiró, Aina Vaquero Mayenco, Blanca Llamas Pallejà i Laura Capdevila Urbaneja) de la mà del seu padrí Andreu Tortajada, estudiant de doctorat a l’ICIQ.
Què necessitem?
- 400 gr. de Maizena
- 1 Tònica
- 1 Bol
- 1 Cullera
- 1 rotllo de Celo
- Retolador permanent 1 blau i 1 lila fosc
- 1 rotllo de Paper de cuina
- 3 Motlles
- 1 Martell
- Figures de playmobil
Com ho fem?
Hem de posar la meitat de la tònica en un bol, també afegir-hi 400 gr. de maizena.
Seguidament amb una cullera hem de barrejar-ho tot junt, fins a obtenir una mescla líquida per la part superior i una mica més espessa per la part inferior.
I ara ja podem fer les diferents proves, utilitzant els materials que vulguem. En el nostre cas hem escollit un nino, uns motlles i un martell.
Hem vist que si fèiem passar al nino ràpidament pel fluid no passava res i la mescla aparentment semblava sòlida, però quan el deixàvem anar s’enfonsava, ja que no aplicava cap força sobre ell.
I així amb cada material, com era el cas del martell.
Què passa?
L’experiment es basa a fer un fluid no newtonià. Els fluids no newtonians tenen unes propietats específiques. Quan la maizena (que és un material sòlid) i la tònica (que és un material líquid) s’ajunten formen aquest fluid.
Observem que a l’aplicar una força o pressió al fluid, aquest canvia la seva viscositat i sembla que es solidifiqui. En canvi si nosaltres no fem força i introduïm les mans i les deixem, aquestes s’enfonsen ja que el fluid actua en aquest cas com un líquid. També si agafem una quantitat de la barreja amb un mà i l’apretem, notem que és sòlid; però si deixem d’apretar i, per tant, no fem força, aquest passa de ser un sòlid a caure per la nostra mà. També hem vist que si picàvem amb el martell aquest no s’introduïa en l’interior de la barreja, però en canvi, si deixàvem llençat un playmobil aquest s’enfonsava. Un altre aspecte és que hem vist que el fluid té unes propietats fluorescents si hi apliquem una llum ultraviolada, per la presència de la tònica que conté quinina.
Què aprenem?
- Hem après que la tònica conté quinina i per això és fluorescent. Al fer incidir llum ultraviolada sobre la tònica es veu aquesta fluorescència.
- Hem après que la viscositat d’un fluid no newtonià com el que hem obtingut, varia en funció de la força que apliquem.
Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:
Hidrogen:
- Pes atòmic: 1,00794
- Símbol: H
- Configuració electrònica: 1s1
- Les principals propietats de l’hidrogen gas (H2):
- Es incolor, inodor, insípid
- És el principal element del Sol
- Es troba en gas o en líquid, i es pot emmagatzemar i transportar.
- Principalment industrials, per a la producció d’amoníac, hidrogenació d’olis orgànics comestibles i mantegues, síntesi de sorbitol, alcohols, fibres sintètiques, etc.
Leave a comment