Què fem

L’interès i la vocació per la ciència no neix, es crea. Aquest és l’esperit del programa Repte Experimenta, que en format concurs desafia els alumnes de 1r i 2n d’ESO a dissenyar un experiment i realitzar un vídeo de la mà de padrins científics del món acadèmic i empresarial.

El Repte Experimenta ofereix a les escoles un programa de 4 sessions de 2 hores de durada (a les seves instal·lacions) utilitzant l’experimentació per apropar els alumnes al mètode científic.

Ajudats per padrins científics, cada equip de 4 estudiants descobreix el fonament científic del seu experiment i el posa en marxa. El resultat final serà una memòria i un vídeo explicatiu de cada experiment realitzat.

Però el Repte Experimenta va més enllà. El seu objectiu final és fer de motor per despertar vocacions científiques en els més petits. Per això, els alumnes d’ESO es convertiran alhora en professors dels alumnes de primària deixant-los experimentar de la seva mà durant els Tallers ‘Experimenta!.

A més, cada escola seleccionarà 5 equips d’ESO per concursar amb el seu experiment i vídeo a la Fira Experimenta, un esdeveniment obert al públic on famílies amb nens descobriran la ciència repetint els experiments dels concursants.

Com a cloenda es lliuren els Premis Experimenta als tres millors equips de joves divulgadors científics.

Els vídeos i memòries dels experiments seleccionats es publiquen al web del Repte Experimenta, junt amb càpsules audiovisuals d’alfabetització científica creades pel personal de la universitat.   Aquest material didàctic s’ofereix en obert a professorat i joves curiosos aconseguint un efecte multiplicador de la iniciativa.

La novetat del Repte Experimenta radica en els padrins i padrines, investigadors i professionals en actiu i futurs científics que apropen el món de la Química, l’Enginyeria, la Biologia, l’Enologia, la Biotecnologia o la Física d’una manera alternativa al currículum escolar. Conèixer de primera mà què fan en el seu dia a dia aquests professionals reforça el coneixement sobre l’aplicació del mateix en el món laboral.

La fase pilot del Repte Experimenta es va iniciar a La Salle Tarragona al curs 2018-2019. La bona rebuda tant per part d’alumnes com dels professors, ha impulsat que el curs 2019-2020 se n’engegués la segona edició i s’iniciés la fase d’ampliació a 6 escoles (3 públiques i 3 concertades) de cara al curs 2020-2021.