Científiques en acció…Experimenta! (2005 – 11F)
Quatre investigadores. Quatre reptes científics. Un viatge a la ciència a través de l’experimentació!
La campanya “Científiques en acció… Experimenta!” és una proposta educativa gamificada dissenyada per apropar el jovent a la ciència i visibilitzar el paper de les dones en aquest camp. En el marc de l’11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, aquest projecte convida l’alumnat a descobrir, investigar i experimentar, convertint-se en científiques i científics per un dia.
A partir de quatre píndoles audiovisuals, on quatre investigadores comparteixen la seva recerca a través d’una paraula científica que les defineix, els i les estudiants hauran de resoldre reptes científics a l’aula. Amb l’ajuda d’una guia didàctica, treballaran en equips per dur a terme experiments amb materials quotidians que poden trobar al supermercat o a la farmaciola.
L’objectiu?
👉 Fomentar la indagació i l’experimentació.
👉 Incentivar la curiositat i el pensament crític.
👉 Inspirar futures generacions de científiques i científics.
📢 Participa en “Científiques en acció… Experimenta!” i descobreix el poder de la ciència! 💡✨
Descarrega la guia didàctica i aconsegueix els 4 reptes (inclou instruccions per a docents)
🔍 Els 4 reptes científics
🐡 Crea un peix globus (1r – 4t ESO): Experimenta amb una reacció àcid-base i reflexiona sobre el benestar animal.
⚛️ Comprova com la mida de partícula influeix en les propietats del material (1r – 4t ESO): Experimenta amb nanopartícules i observa com la mida afecta el comportament dels materials.
🧪 Crea una emulsió (1r – 4t ESO): Descobreix com funcionen els emulsionants i la seva aplicació en productes quotidians com salses.
☢️ Simula la radioactivitat (3r – 4t ESO): Experimenta amb materials casolans per entendre com es produeix i es detecta la radioactivitat.
🔬 Les nostres científiques en acció edició 2025!
👩🔬 Carme Aguilar – Professora i investigadora de la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili. S’assegura que l’aigua que consumim no sigui radioactiva i ens explica què és la radioactivitat.
👩🔬 Bea Domingo Tafalla – Investigadora predoctoral en tecnologies per a energies renovables a l’Institut Català d’Investigació Química. Ens introdueix en el fascinant món de la nanociència.
👩🔬 Ana Roque – Veterinària i investigadora del Programa d’Aqüicultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Investiga el benestar animal i la seva importància en l’aqüicultura.
👩🔬 Carme Güell – Professora titular i investigadora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili. Ens explica com funcionen les emulsions i la seva aplicació en la indústria.
🔎 A punt per posar la ciència en acció?
Aquesta iniciativa no només posa el focus en la investigació científica, sinó que també vol inspirar les noves generacions a fer-se preguntes i buscar respostes a través de l’experimentació.
Leave a comment