Com aixecar un got sense tocar-lo.

Combinem la diferència de temperatura de l’aire per convertir la pressió en força.

Podríeu imaginar poder aixecar un got sense tocar-lo? Qui fa la força d’aixecar el got si no el podeu tocar? Ara us demostrarem que es pot amb l’ajuda d’un globus.

Aquest experiment és una proposta de Neus Aguilera (Química).

Què necessitem?

  • Un globus
  • Una espelma
  • Llumins
  • Gots de vidre de mides diferents
  • Recipient  gran de plàstic
  • Aigua freda de l’aixeta

Com ho fem?

Primer omplim el nostre recipient amb aigua freda, seguidament encendrem l’espelma i hi posarem cap per avall el primer got que vulguem aixecar, en el nostre cas hem començat pel més petit. Posant-lo cap per avall sobre l’espelma fem que l’aire que esta dins del got s’escalfi.

Posteriorment, col·locarem la base del globus inflat a la boca del got i presionarem lleument. Un cop fet això posarem el cul del got dins del recipient on hem posat l’aigua freda. Esperem uns segons i ja podem aixecar el globus i veuràs com el got el segueix. A partir d’aquí pots anar canviant de got fent el mateix procediment per veure fins a quin pes pots aixecar amb un globus.

Què passa?

A l’escalfar l’aire de dins del got amb l’espelma el que fem és donar energia a l’aire, això farà que les molècules d’aire es vulguin moure més. Però quan posem el globus a sobre i tanquem l’aire calent dins del got es crea una diferència de pressió entre l’aire calent del got i el fred que hi ha dins del globus. Aquest fet farà que el globus es deformi una mica i permeti alçar el got.

Fixa’t que com més gran és el got que vols aixecar més aire hauràs d’escalfar per tal de poder produir la diferència de pressions entre el globus i l’aire del got.

Sabies que…? L’aire també exerceix una força sobre la superfície de la terra que anomenem pressió? Si aquesta força no existís la nostra atmosfera no podria retenir els diferents gasos que respirem. La unitat de mesura d’aquesta força és el Pascal (N/m^2), en honor al seu descobridor Blaise Pascal

Leave a comment

Your email address will not be published.


*