Com determinar quins aliments tenen midó
Sabeu quins aliments tenen midó? Amb aquest experiment aprendreu a detectar quin aliments contenen midó (un hidrat de carboni) fent servir iode. El iode s’introdueix dins l’estructura del midó fent que aquest canviï les propietats d’absorció de la llum i donant el característic color lila fosc.
En Biel Vargas, la Clàudia Goenaga, en David Fabregat i en Teo Ratto, alumnes de 1r d’ESO del Col·legi Lestonnac l’Ensenyança de Tarragona, han rebut el Premi BASF Experimenta als ‘Millors Joves Divulgadors Científics’ del programa Repte Experimenta pel seu experiment en el que ens expliquen com determinar si els aliments contenen midó. Han rebut l’ajuda de la seva padrina Paula Martínez, estudiant de doctorat de Nanociència, Materials i Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili.
Què necessitem?
- Betadine (iode)
- pa
- patata
- sucre
- plàtan
- espagueti
- gelatina instantània.
- ou cuit
- plats de plàstic
Com ho fem?
Posem el menjar al plat. Tallem la patata i el plàtan a trossets. r
Posem unes gotes de betadine (iode) a sobre de cada peça de menjar i esperem.
Què observem?
Si els aliments contenen midó, allà on ha caigut la gota de betadine, el color es torna més fosc.
Què aprenem?
El midó té la característica de què les seves molècules s’entrellacen amb les del iode quan tots dos elements es barregen. Això fa que el color inicial del iode, ataronjat o marronós, es torni lila fosc o negre en contacte amb el midó. Com més midó tingui l’aliment, més fosc el color.
Hem après que el menjar que conte midó aporta energia i quan li posem betadine entra una molècula dintre que li reflexa la llum per això el color es torna més fosc.
El midó és un hidrat de carboni format per llargues cadenes complexes de sucres que té la funció de reserva d’energia.
Leave a comment