Com enlairar un coet amb vinagre i bicarbonat

Descoberta d'una reacció química àcid-base i l'efecte de la pressió

Què en penseu de construir un coet i enlairar-lo fent una reacció química àcid-base?

Els alumnes de l’Institut Tarragona Pol de la Torre, Adrià Mellado, Èric Ayats i Marc Valcárcel de la mà de Gerard Morell, estudiant de grau de química a la Universitat Rovira i Virgili proposen l’experiment que els ha valgut el Premi FECYT Experimenta 2022.

Què necessitem?

  • Una ampolla de plàstic de 33cl
  • 4 Palets xinesos
  • 1 cullerada de bicarbonat de sodi
  • 1 tros de paper higiènic o una bossa de té sense trencar
  • 1 tap de suro (tallat per a que encaixi en l’ampolla)
  • Vinagre

Com ho fem?

Primer enganxarem els palets xinesos a l’ampolla de tal forma que la ampolla s’aguanti de cap per avall.  Omplirem l’ampolla ¼ amb vinagre.

A continuació, buidem una bosseta de té i la omplim amb 1 cullerada de bicarbonat de sodi. Tanquem la bosseta amb un fil llarg.

Amb la ampolla boca dalt, introduïm la bosseta deixant-la penjada amb el cordill fora. Aguantem el cordill introduint el tap a pressió. Girem l’ampolla i observem que passa. 

Què passa?

Dins de de l’ampolla comencen a sortir bombolles (CO₂). El tap surt a pressió i l’ampolla surt disparada cap a dalt. Al crear CO₂ en un espai tancat, el CO₂ exerceix pressió contra la part més dèbil (el tap), el tap surt a pressió i amb ell el CO₂ que impulsa l’ampolla.

Quan no és genera CO₂ el tap es queda posat ja que la pressió de l’ampolla és la mateixa, en canvi quan generem CO₂ dins de l’ampolla va augmentant la pressió fins que el tap no la pot aguantar-la i surt disparat.

Què aprenem?

El CO₂ (visible per les bombolles que es generen) és el gas resultant de la reacció química a partir dels reactius inicials vinagre (un àcid) i bicarbonat de sodi (una base).  

Al generar el gas en un espai tancat, es crea suficient pressió fent que el tap de suro surti disparat i posteriorment l’ampolla. La pressió és la magnitud física que mesura la força instantània en una unitat de superfície.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*