Com fer un ou saltimbanqui amb vinagre

Utilitzem una reacció química per treure la closca d’un ou

Quan l’ou entra en contacte amb el vinagre es produeix una reacció química

Creieu que podem fer que un ou boti com una pilota?

Si fem una reacció química ho podem aconseguir i tindrem una pilota saltimbanqui casolana! Ho provem?

Aquest experiment és una proposta de Carme Aguilar (química) i la seva filla Maria (5è de primària).  

Què necessitarem?

 • 1 o més ous crus (depenent del número de “pilotes” que desitgem)
 • Vinagre
 • 1 got per a cada ou
 • Colorant (opcional)
 • Paper de cuina (opcional)

Com ho fem?

En primer lloc posem l’ou cru en un got. Si fem l’experiment amb diversos ous, cal posar-ne un en cada got.

A continuació posem vinagre al got, de manera que aquest vinagre cobreixi tot l’ou. En algun dels recipients podem posar també unes gotes de colorant.

Només en uns minuts podrem observar que es comencen a formar bombolles al costat de la closca. Deixem l’ou en vinagre unes 48 hores o més. Anem observant cada dia el que succeeix. Quan hagi passat aquest temps podem veure que la closca ha desaparegut totalment i el que fem és treure l’ou del got.

Netegem amb compte l’ou amb aigua (sota l’aixeta) o bé amb un paper de cuina i observem que l’ou no té closca, ara és elàstic. De fet podem pressionar l’ou amb els dits i veiem que es deforma sense trencar-se. A més s’ha fet més gran!

És moment ara de fer botar l’ou però amb compte doncs es pot trencar.

Què passa?

Quan l’ou entra en contacte amb el vinagre es produeix una reacció química. Concretament, gràcies a aquesta reacció hi ha una transformació dels reactius que són l’àcid acètic del vinagre (CH3COOH) i el carbonat càlcic (CaCO3) de la closca de l’ou en unes altres substàncies que són els productes de la reacció.

Concretament es formen una sal que és l’acetat de calci (Ca(CH3COO)2), un gas que és el diòxid de carboni (CO2) i aigua (H2O). El CO2 és el causant de les bombolles que es generen.

Com a conseqüència d’aquesta reacció la closca de l’ou es va desfent i al cap del temps l’ou queda únicament protegit per la seva membrana. La reacció química que es produeix és la següent:

2CH3COOH +CaCO3 → Ca(CH3COO)2 + H2O + CO2

La membrana que rodeja l’ou és semipermeable o porosa, és a dir, deixa passar únicament determinades substàncies a través dels seus porus. Això explica que l’ou s’hagi fet més gran, ja que part del líquid del got pot passar cap l’interior i això provoca aquest augment en la mida de l’ou respecte de l’ou inicial. Aquest procés s’anomena osmosi.

Sabies que…? Si afegeixes colorant al vinagre tindreu un ou tenyit. És molt divertit poder tenir ous saltimbanquis de diferents colors!

3 Comments

 1. Se queda la cascara muy blanda y pudrida y se desace

 2. No tengo esos colores i si se me rompe en lamano como saco el ou

  • Repte Experimenta 17 juny 2020 at 18:07

   Hola, el colorante es opcional. No es realmente necesario para hacer la reacción, así que si no lo tienes, no pasa nada.
   Si colocas el huevo con mucho cuidado en el vaso que contiene vinagre, no se te debería roper. Pasadas las 48 horas (2 días) el huevo ya no estará crudo y de hecho habrá desaparecido la cascara. Pruébalo, y verás.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*