Com fer una làmpada de lava amb oli, aigua i pastilles efervescents

Reacció química i líquids immiscibles

Alumnes de La Salle Tarragona fent l'experiment de la làmpada de lava

Sabeu quin és el secret de la làmpada de lava? Sabíeu que és degut a una reacció química que fa aparèixer les bombolles juganeres? I sabeu per què l’oli i l’aigua no es barregen?

Ho descobrirem amb l’experiment dels alumnes de 1rESOA de La Salle Tarragona Lucia Florido, Erika Martinez, Iris Medrano i Kevin González apadrinades per la Dra. Carme Aguilar (Química).

Què necessitarem?

3 pastilles efervescents (Alka-Seltzer)
250ml d’oli de Girasol
100ml d’aigua
10 gotes de colorant alimentari
Una llanterna
Una cullera per remenar
Un pot de vidre (del tipus de cigrons o llenties)
Una gerra

Com ho fem?

Omplim el pot de vidre amb 100 ml d’aigua. A continuació introduïm l’oli (250ml) i seguidament posem 10 gotetes de colorant alimentari. Fixeu-vos com el color s’enfonsa lentament fins al fons i s’estén donant color a l’aigua.

Seguidament ho barregem tot i ho deixem reposar una estona. A continuació inserim 3 pastilles efervescents. Agafem la llanterna i il·luminem des de sota per veure millor l’efecte del ball de colors!

Podeu tapar el pot quan les pastilles efervescents deixin de fer bombolles.

Què passa?

La primera cosa que observem és que l’oli i l’aigua no es barregen. Per molt que remenem… no lliguen. Això és degut a la ‘polaritat’ que tenen. Les molècules d’aigua són atretes per altres molècules d’aigua. I les d’oli amb altres molècules d’oli, de manera similar als imants. Però les d’aigua i oli no s’atreuen. Diem per tant que són líquids immiscibles.

La segona cosa que observem, és que l’oli flota sobre l’aigua. Això es deu a que l’oli és menys dens que l’aigua.

Quan introduïm les pastilles efervescents, primer baixen cap al fons del pot. Quan es comencen a dissoldre, generen un gas conegut com el diòxid de carboni, que al ser molt dens, que puja en forma de bombolles cap a la superfície. La formació del diòxid de carboni és una reacció química.

Fixeu-vos que les bombolles de gas arrosseguen petites gotes d’aigua acolorida i les transporten cap a la superfície. El gas continua el seu camí cap a l’atmosfera i al3libera les gotes d’aigua que tornen a baixar cap el fons del pot. Això succeeix una i altra vegada fins que la pastilla es dissol completament.

Què aprenem?

• Què són els líquids immiscibles

• Què és una reacció química

Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

  • És un gas incolor, inodor i insípid.
  • És molt reactiu.
  • És un mal conductor del calor i l’electricitat.

Oxígen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*