Com identificar el pH de les substàncies amb col llombarda
Identificació del pH
Voleu identificar en pH de les substàncies que tenim a casa? Què creieu que serà més àcid: el vinagre o la llimona?
Ho provem?
Experiment realitzat pels alumnes de 3r d’ESO de La Salle Tarragona (Pau Fernández, Rafael Servent i Gerard Pocurull) de la mà de la padrina Nani Iglesias (Enginyera de processos).
Què necessitem?
½ col llombarda
200 mL d’aigua (bullir col)
100 mL d’alcohol de 96º
500 mL d’aigua destil·lada
100 mL vinagre blanc
3 cullerades petites de bicarbonat sòdic
2 llimones
100 mL amoníac (sense detergent)
1 sobre d’antiàcid estomacal (Almax)
200 mL salfumant
8 gots de vidre (incolors)
1 xeringa
1 ganivet
1 exprimidor
3 culleretes
1 colador
Com ho fem?
Primer ens cal preparar l’extracte de col llombarda. Hi ha dues maneres per fer-ho.
- Mètode 1: bullir un terç de la mitja col llombarda en 200 mL d’aigua durant 15 minuts.
- Mètode 2: trossejar una fulla de col i submergir-la en uns 100 mL d’alcohol fins obtenir un color lila fort.
En els dos casos ens quedem només amb la part líquida.
En 8 gots diferents posem:
got 1: 100 mL salfumant;
got 2: 100 mL salfumant i 100 mL d’aigua destil·lada;
got 3: suc de 2 llimones;
got 4: 100 mL de vinagre blanc;
got 5: 100 mL d’aigua destil·lada;
got 6: 1 culleradeta de bicarbonat sòdic i 100 mL d’aigua destil·lada;
got 7: un sobre d’Almax i 100 mL d’aigua destil·lada;
got 8: 100 mL d’amoníac.
Agafem l’extracte de col llombarda amb la xeringa i posem 3 o 4 gotes a cada dissolució i remenem suaument. I ara només cal observar el resultat!
Què passa?
Aquest experiment demostra que les substàncies tenen diferent pH i que l’extracte de col llombarda és una substància molt adequada per saber el pH de totes les substàncies. I és que la col llombarda té una substància anomenada cianidina que canvia de color segons el pH de la dissolució.
Així les dissolucions que tenen un pH neutre (pH 7), com en el cas de l’aigua destil·lada, tenen el color lila de la col llombarda.
Però si les dissolucions tenen un pH àcid (pH < 7), la cianidina actua amb un color vermell. Com és el cas dels gots amb salfumant, salfumant més aigua destil·lada, suc de llimona i vinagre. També s’observa que la dissolució agafa un color vermell més intens si era molt àcida.
En canvi, en les dissolucions amb un pH bàsic (pH > 7), la cianidina actua amb un color blavós. Com és el cas dels gots amb bicarbonat sòdic, Almax i amoníac. Si la dissolucióés molt bàsica aquest color blau passa a ser verdós.
Què aprenem?
Aprenem que si el pH és àcid la solució agafa un color vermellós, si és neutre agafa el color de l’extracte (lila) i si és bàsic agafa un color blavós.
També podem aprendre dos maneres diferents de fer l’extracte de col llombarda.
L’experiment és molt interessant perquè de forma molt senzilla i amb materials quotidians
Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:
- És un no metall.
- El seu estat natural és sòlid.
- Combinat amb altres elements, apareix en moltes substàncies tant gasoses, com liquides i sòlides.
- Està present en tots els éssers vius.
- Els seus productes de combustió són el diòxid de carboni o el monòxid de carboni, que és molt perillós.
Carboni
Leave a comment