Com inflar un globus amb vinagre i bicarbonat sòdic

Explorem una reacció química àcid-base

Fent una reacció química àcid-base podem inflar un globus

Sabeu que podem inflar un globus sense necessitat de bufar? Només cal fer una reacció química… i ja està! Ho provem?

Aquest experiment és una proposta de Carme Aguilar (química) i la seva filla Maria (5è de primària).

Què necessitarem?

120 mL de vinagre
4 cullerades de Bicarbonat sòdic
1 ampolla reciclada de plàstic de 33cl
1 embut
1 globus
1 safata

Com ho fem?

En primer lloc posem el globus a l’embut i hi afegim les 4 cullarades de bicarbonat de sòdic dins.

A continuació posem 120 mL de vinagre en l’ampolla de plàstic per omplir l’ampolla una mica més d’un terç de la seva capacitat.

Seguidament posem el globus al coll de l’ampolla amb compte per a que no caigui el bicarbonat del globus a l’interior de l’ampolla.

Quan tinguem el globus ben subjecte a l’ampolla, deixem caure el seu contingut a l’interior de l’ampolla. En aquest moment es comença a produir una reacció química entre el vinagre i el bicarbonat sòdic… i com per art de màgia s’infla el globus.

Què passa?

Al barrejar el bicarbonat amb el vinagre es produeix una reacció química.

Una reacció química és un procés mitjançant el qual unes substàncies, que s’anomenen reactius, es transformen en unes altres substàncies diferents que són els productes.

En el nostre cas els reactius són el vinagre i el bicarbonat sòdic i els productes de la reacció són aigua, acetat de sodi (és una sal) i diòxid de carboni (és un gas).

Així doncs, quan es barregen el vinagre i concretament l’àcid que porta, que és l’àcid acètic (CH3COOH), i una base que és el bicarbonat sòdic (NaHCO3) es produeix diòxid de carboni (CO2) entre d’altres productes. Aquest gas s’allibera en forma de bombolles i té tendència a escapar-se de l’ampolla i arriba fins al globus provocant que aquest s’infli.

Quan s’acaben de produir les bombolles la reacció química s’ha acabat i el globus no s’inflarà més. Les reaccions químiques s’acaben quan es consumeixen els reactius, o al menys un d’ells. La reacció química del nostre experiment és la següent:

CH3COOH +NaHCO3 → CH3COONa + H2O + CO2

Sabies que el CO2 és un dels gasos que trobem més habitualment al nostre voltant? En l’aire que exhalem, en begudes carbonatades o en un coc que augmenta de volum gràcies al llevat que afegim en la seva elaboració i al coure el coc aquest llevat allibera CO2.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*