CrimExperimenta: resol el Cas Missió Oró

#CrimExperimenta: resol del Cas Missió Oró

Els Mossos d’Esquadra necessiten la vostra ajuda. Han segrestat a la Dra. Martina Curull, bioquímica que estava treballant en una missió confidencial al centre de recerca de l’Agència Espacial europea. La policia no pot accedir al recinte, però per sort, vosaltres hi sou fent una visita guiada.

És el moment de posar-vos en la pell de la policia científica i investigar el cas.

Edat recomanada: ideal per a joves de 12 a 15 anys (1r a 3r d’ESO), ja que entendran tot el material i podran fer associacions sols tot i que sempre han d’estar acompanyats d’un adult a l’hora de fer els experiments. Si participeu en família, ho podeu fer amb nens i nenes més joves si els ajudeu a relacionar les dades.

 Com participar en el Crim Experimenta?

 1. Inscriviu-vos com a particular (categoria famílies) o classe (categoria escola) per rebre el material didàctic que inclou 4 mòduls interactius amb les proves i experiments a realitzar i les instruccions o guia docent pel professorat i les famílies. Inscripció aquí (La descarrega és gratuïta i no implica cap obligació de participació. Podeu revisar el material i decidir concursar, resoldre el cas més endavant o guardar el material per més endavant).
 2. Contesteu a l’enquesta sobre el cas abans de la mitjanit de l’10 de desembre de 2023 
 3. (Opcional) Compartiu la vostra investigació de forma original fent un vídeo, una notícia, un muntatge de fotos, un podcast de ràdio, un informatiu televisat, un curtmetratges sobre la investigació del cas… i opteu al Premi Originalitat. Hi ha 12 entrades a Port Aventura en joc!

-> Inscripció per rebre el material del cas

Què podeu guanyar?

Sorteig d’entrades entre les persones que responguin a l’enquesta final: 4 premis (2 entrades per premi)

Premi originalitat als millorsvídeos, notícies, muntatge de fotos, podcasts de ràdio, informatiu televisats, curtmetratges sobre la investigació del cas.  Per optar al premi a la originalitat cal que feu la compartició de forma PÚBLICA a Twitter, Facebook o Instagram abans del 10 de desembre de 2023  amb l’etiqueta #CrimExperimenta i mencioneu a @retoexperimenta

 • Categoria escola: 2 premis (4 entrades per premi)
 • Categoria famílies: 2 premis (2 entrades per premi)

Quan es publicarà el nom dels guanyadors?

Els guanyadors es donaran a conèixer el 11 de desembre de 2023.

Quin és l’objectiu del Crim Experimenta: Cas Missió Oró?

Fent servir un format gamificat proper a l’estil dels videojocs en el qual es van superant proves, el Cas Missió Oró pretén apropar els joves al mètode científic partint d’un aprenentatge vivencial i competencial. En la resolució del cas, la teoria i la pràctica s’entrellacen per tal de garantir un aprenentatge més profund. A partir d’un complert catàleg de recursos en format multimèdia que inclou 7 càpsules audiovisuals que expliquen un principi científic de forma demostrativa, els ‘jugadors’ troben pistes per avançar en la seva investigació i les instruccions per dur a terme els experiments necessaris per analitzar les proves i resoldre el cas.

La investigació del Cas Missió Oró, aproparà als joves a les següents temàtiques:

 • les unitats de mesura de l’univers,
 • la llei de Gay Lussac,
 • les reaccions endotèrmiques i exotèrmiques,
 • l’ADN,
 • les propietats dels minerals,
 • la relació que hi ha entre l’aigua i la vida.

A més, aprofitant el centenari del naixement del bioquímic català, Joan Oró, es relaciona el concepte científic tractat a les càpsules amb fets biogràfics de la seva vida professional, com ara la seva col·laboració amb el projecte Apol·lo de la NASA.

Amb el suport i la col·laboració de:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*