Descobrim la densitat amb una làmpada de lava

Experimentant amb la densitat de l’aigua i l’oli, podem construir un element decoratiu com un llum de lava.

Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Mar de la Frau de Vilafortuny (Marcel Plans, Noelia Giménez, Hugo Lorca i Verónica Malo) de la mà de la seva padrina Amaia Bastero, Development Leader for Adhesives a DOW.

Què necessitem?

 • oli 300 ml
 • aigua 300 ml
 • colorant 3 gotes
 • pastilla efervescent
 • recipient transparent
 • embut
 • got de mesura

Com ho fem?

 1. Mesurem 300 ml d’aigua i els fiquem amb un embut dins del recipient
 2. Fem el mateix amb l’oli
 3. Posem 3 gotes de colorant al recipient amb l’oli i l’aigua
 4. Barregem
 5. Esperem 5 minuts per a que s’estabilitzin les fases
 6. Posem la pastilla

Què passa?

L’aigua i l’oli no es mesclen perquè tenen diferents densitats. Com l’oli és menys dens que l’aigua, l’oli es quedarà a la superfície. També podem observar que el colorant si que es mescla amb l’aigua i no amb l’oli i és perquè la seva base és d’aigua.

Quan afegim la pastilla efervescent, reacciona a l’aigua formant CO2. El CO2 és menys dens que l’aigua i l’oli i per això puja en bombolles arrossegant  l’aigua fins que torna a baixar per la densitat.

En el trajecte cap a la superfície, petites gotes d’aigua tenyides de color ascendeixen impulsades pel diòxid de carboni. Quan arriben a la superfície, el gas s’escapa i les gotes d’aigua que són més denses que l’oli, tornen a caure fins al fons.

Què aprenem?

La densitat és una propietat específica de cada substància que indica la relació entre la massa i el volum que ocupa. Com més massa i menys volum tingui aquesta substància, la densitat serà més gran.

Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

Oxígen

No té color, olor ni sabor

Leave a comment

Your email address will not be published.


*