Èxit rotund de la I Fira Experimenta de la URV

La fira és l’acte de cloenda del programa Repte Experimenta que vol despertar vocacions científiques entre els joves d’11 a 13 anys

Premi BASF Experimenta Alumnes de l'Institut Mar de la Frau explicant com afecta la pressió

Més de mig miler de persones experimenten de la mà d’alumnes d’ESO i els seus padrins científics al Campus Sescelades

El programa Repte Experimenta, impulsat pel Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV) adreçat a despertar vocacions científiques entre els alumnes de primer i segon d’ESO (dels 11 als 13 anys), ha tancat l’edició d’aquest curs el passat divendres 10 de juny de 2022 amb l’organització de la I Fira Experimenta i el lliurament dels Premis Experimenta 2022.

Entre els 152 equips formats per 654 alumnes de 6 escoles del Camp de Tarragona, 23 equips van competir durant la Fira Experimenta pels Premis Experimenta als ‘Millors Joves Divulgadors Científics’ de l’edició d’enguany del programa Repte Experimenta a l’aula.

Els 23 equips finalistes d’alumnes de 1r o 2n d’ESO havien preparat una vintena de reptes científics per a que el públic assistent a la Fira – famílies amb nens i nenes entre 6 i 12 anys -experimentessin i entenguessin el fonament científic darrera dels experiments exposats.  

Amb el passaport de científic aprenent a la mà més de mig miler de persones van ser reptades entre d’altres, a enlairar un coet amb vinagre i bicarbonat, guanyar una cursa de cotxes propulsats per aire, extreure ADN d’un plàtan o crear un serp fent una reacció de combustió.

D’aquesta manera, alumnes d’ESO es convertien en professors de nens i nenes més menuts no només posant en pràctica el que havien après de la mà de 91 padrins científics del món acadèmic i empresarial, sinó demostrant també les seves habilitats comunicatives a l’hora d’explicar i engrescar el públic assistent.

Tretze alumnes premiats com a Millors Joves Divulgadors Científics

A banda del rigor científic, també cal saber divulgar la ciència. I és just això el que el jurat, compost per professors i investigadors de la Facultat de Química, la Escola Tècnica d’Enginyeria Química i la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, junt amb membres de l’Institut Català d’Investigació Química i les empreses BASF i Elix Polymers van tenir en compte a l’hora de seleccionar els guanyadors de dos dels premis.

L’equip format pels alumnes del col·legi Pare Manyanet de Reus Eric Trillo, Gonzalo Turrado, Joan Boj i Arnau Márquez – apadrinats per Santiago Baudino de l’empresa Repsol- van guanyar el Premi ELIX Experimenta amb el seu repte de Construeix una làmpada de lava! grans i petits van entendre d’una forma pràctica què són els líquids immiscibles i què és la densitat.

Alumnes del col·legi Pare Manyanet de Reus guanyadors del Premi Elix Experimenta

Els alumnes Sarai Madrid, Iker Parra, Iris Oliver, Constantino Cortés i Sofia Iculeva de l’Institut Mar de la Frau de Vilafortuny ajudats pel seu padrí Josep Manel Ricart professor a la Facultat de Química de la URV es van emportar el Premi BASF Experimenta per reptar al públic a aixecar un got amb un globus introduint així el concepte de pressió.

Alumnes de l’Institut Mar de la Frau de Vilafortuny rebent el Premi BASF Experimenta

Finalment, el públic assistent va atorgar el Premi FECYT Experimenta a l’equip que enlairant un coet amb bicarbonat i vinagre, els va fer entendre què és una reacció química àcid-base. Aquest premi ha estat pels alumnes de l’Institut Tarragona Pol de la Torre, Adrià Mellado, Èric Ayats i Marc Valcárcel que de la mà de Gerard Morell, estudiant de grau de química a la URV van aconseguir ser els més votats pels nens i nenes assistents.

Alumnes de l’Institut Tarragona recollint el Premi FECYT Experimenta

Aposta del sector públic i privat pels científics i científiques del futur

El programa té el suport de la Facultat de Química, la Facultat d’Enologia, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), per la banda pública, i d’ELIX Polymers, BASF, DuPont Water Solutions, Messer Ibérica, Ercros, URAIS, Dow Chemical, Biotech Security, Gomà-Camps i el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), per la banda privada. A més, enguany compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación.  

En la seva primera edició, els cursos 2020-2021 i 2021-2022, hi han participat sis centres de la demarcació de Tarragona Institut Tarragona (Tarragona), Institut Ramon de la Torre (Torredembarra), Institut Mar de la Frau (Vilafortuny, Cambrils), La Salle Tarragona (Tarragona), La Salle Torreforta (Tarragona) i Pare Manyanet (Reus), amb un total de 654 alumnes.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*