Fem art abstracte amb llet, colorant i sabó

Experiment per treballar el fenomen de la tensió superficial

Experiment per descobrir el fenomen de la tensió superficial

Què en penseu de convertir-vos en uns artistes per una estona? Només us cal llet, colorant i una mica de rentavaixelles. I com per art de màgia fareu unes obres abstractes espectaculars!

Ho provem? I de pas descobrim que tot això és possible gràcies a la tensió superficial.

Us ho expliquen l’Agnès (estudiant de 2n d’ESO) i Damià (alumne de 4rt de primària). Els ha orientat la seva mare, la Laia Pellejà, doctora en Nanociència i Nanotecnologia.

Què necessitem?

Plat fondo
Bastonets de cotó
Llet
Rentavaixelles
Colorants alimentaris

Com ho fem?

Afegim llet en un plat fondo. I a continuació poseu unes quantes gotes de diferents colorants alimentaris.

Ara suqueu el bastonet en el rentavaixelles i apropar-lo a la superfície de la llet.

Veieu quines obres d’art més fantàstiques podeu fer?

Què passa?

En aquest experiment el nostre llenç de llet no deixa que els colorants es dissolguin ràpidament perquè la llet, a part d’aigua, també conté proteïnes, greixos i altres components que provoquen que els colorants es quedin concentrats.

Quan toquem la llet amb el sabó, els colors se separen ràpidament. Això és possible  perquè el sabó té la propietat de trencar la tensió superficial i alterar les unions de les molècules provocant la ruptura d’aquesta tensió.

La tensió superficial és una propietat dels líquids que fa que la capa superficial es comporti com una pell, ja que les molècules d’aigua s’atreuen entre si i exerceixen tensió.

El fet que després els colors es vagin barrejant i dissolent a poc a poc és conseqüència de l’efecte del sabó sobre la llet. I és que les molècules de sabó tenen un costat liposoluble que s’uneixi als greixos, mentre que el costat hidrosoluble fa que el sabó es dissolgui en l’aigua. Per això el sabó fa que el greix, l’aigua i la resta de components de la llet es moguin facilitant d’aquesta manera el moviment dels colorants.

Sabies que…? La tensió superficial és el fenomen responsable pel qual alguns insectes (com el sabater) puguin surar.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*