Fem gelat artificial amb bolquers
Experimentem amb polímers absorbents
Experimentant amb un polímer podem fer un gelat artificial!
(No es pot menjar!!!)
Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Ramón de la Torre de Torredembarra (Adriàn Pisa, Ainoa Rivero i Paula Frías) de la mà de la seva madrina Neus Aguilera, estudiant de grau de Química a la URV.
Què necessitem?
- Aigua
- Bolquers (poliacrilat de sodi)
- Colorant
- Got (3)
- Bol (3)
- Cullera de fer gelats
Com ho fem?
- Tallem el bolquer per la part adsorbent i agafem el cotó de dins.
- Freguem el cotó amb les mans perquè caigui el poliacriat de sodi (unes boletes) a un bol.
- Un cop tenim una quantitat considerable de poliacrilat de sodi, posem aigua amb colorant al bol
- li donem forma de bola de gelat i el fiquem a dins d’un cucurutxo
Què passa?
Quan posem aigua sobre el polímer (poliacrilat de sodi) aquest absorbeix l’aigua i augmenta en mida.
Què aprenem?
Les aplicacions del polímers adsorbents com el poliacrilat de sodi. El poliacrilat de sodi té una alta capacitat d’absorció o alliberació de líquids. Quan està en contacte amb l’aigua, l’absorbeix i per això la seva mida augmenta (s’infla) fins adoptar un aspecte semblant a un floc de neu.
Leave a comment