Fregim un ou en fred

Experimentem amb la desnaturalització

Ou cuit en fred Ou cuit en fred

Us imagineu “fregir” un ou sense fer servir foc? Aplicant un procés de desnaturalització de les proteïnes de l’ou podem simular l’efecte de l’ou fregit!

Aquest experiment ha estat preparat per alumnes de 2n d’ESO de La Salle Torreforta (Cèlia García, Daniela Meca. Daniel García i Silvia Vicente) de la mà de la seva padrina Carmen Bermudo, tècnica de suport a la recerca del grup Interfibio de la URV.

Què necessitem?

  • Ou fresc de gallina
  • Alcohol cosmètic/ etílic 96o (200ml aprox)
  • Plat de color per veure millor el procés
  • Medidor

Com ho fem?

  1. Posar l’alcohol al plat
  2. Trenquem l’ou i posem el rovell i la clara damunt de l’alcohol al plat amb el mediador
  3. Esperem uns minuts a veure què passa

Què passa?

En posar l’ou al damunt de l’alcohol es veu una transformació, i la clara es torna blanca com si estigués l’ou fregit. S’ha produït un procés de desnaturalització de les proteïnes.

Nosaltres ho fem amb l’alcohol enlloc de amb la temperatura per veure que aquest producte
químic també produeix la desnaturalització en la proteína. Cal tenir en compte que l’alcohol és un agent químic, per tant l’ou no es podrà menjar.

Què aprenem?


L’ou és ric en proteïnes i lípids. La clara, te la proteïna més important que és l’albúmina. Quan les proteïnes es desnaturalitzen perden la seva forma i es desagreguen (perden la seva forma nativa).

Aquest procés és dona per una reacció a causa d’algun factor ambiental. Per tant, la desnaturalització es pot donar per diferents factors, com la temperatura, quan posem agents químics i amb el canvi de pH.

Element de la taula periòdica destacat de l’experiment:

  • Es va descobrir en la prehistòria, però Archibald Scott Couper va descobrir noves estructures d’aquest.
  • El seu símbol químic és la lletra “C” de combustible para produir electricitat
  • Es un component d’hidrocarburs, especialment els combustibles fòssils

Leave a comment

Your email address will not be published.


*