La URV incorpora deu nous centres educatius al seu programa formatiu Repte Experimenta

L’aliança amb la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut de Ciències del Mar del CSIC permet exportar per primera vegada a Barcelona aquest programa per despertar vocacions científiques

Alumnes dent una reacció química per inflar un globus fent servir vinagre i bicarbonat sòdic - Foto: ALBA MARINÉ/ DIARI DE TARRAGONA

Deu centres d’educació secundària han estat seleccionats d’entre 44 centres de 16 comarques catalanes per participar en el programa Repte Experimenta pels cursos 2022-2024.

La finalitat del programa és l’acompanyament de les escoles i instituts perquè potenciïn l’experimentació científica a les seves aules partint d’aprenentatges basats en el learn by doing que afavoreixen la motivació dels alumnes i generen coneixements més profunds.

Els més de 1600 alumnes de 1r i 2n d’ESO dels centres seleccionats -cinc públics i cinc concertats- que passaran pel programa en dos cursos, comptaran amb el suport de científics i científiques en actiu que els guiaran en el disseny i la realització d’experiments científics fets amb materials casolans.

Per primera vegada, i gràcies a l’aliança amb la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, el programa impulsat per la Universitat Rovira i Virgili també arribarà a la província de Barcelona. Les dues institucions barcelonines, junt amb la URV, l’Institut Català d’Investigació Química i empreses padrines del sector químic i biotecnològic, garantiran els dos centenars de professionals de l’àmbit de la ciència que acompanyaran els alumnes en el seu bateig experimental.

I és que el programa Repte Experimenta es desenvolupa en quatre sessions de dues hores cadascuna i amb grups reduïts, sempre de la mà d’un padrí científic del món acadèmic o empresarial que els ajuda a entendre el fonament científic del seu experiment. Com a resultat, cada grup genera un vídeo i una memòria amb què competirà amb la resta.

Els centres seleccionats pels cursos 2022-2024 són l’IE Mediterrani, el Col·legi Lestonnac l’Ensenyança i el Col·legi Santa Teresa de Jesús -tots tres ubicats a la ciutat de Tarragona-; l’Institut d’Altafulla, l’Institut de Torredembarra i el centre Maria Rosa Molas de Reus. A les Terres de l’Ebre, participarà el Col·legi Teresià de Tortosa. A la província de Barcelona, el programa es realitzarà a l’Escola FEDAC Sant Andreu de Barcelona, l’Escola Sant Gabriel Ripollet i l’Institut Josefina Castellví i Piulachs de Viladecans.

Els estudiants concursen amb els seus experiments

El Repte Experimenta a l’Aula desafia a alumnes de 1r i 2n d’ESO de centres públics i concertats adscrits al programa a dissenyar i a fer un experiment científic amb materials casolans.

Cada centre selecciona els millors grups que, a través dels Tallers Experimenta, apropen l’experimentació a la seva vegada a alumnes de 5è i 6è de primària del propi centre o d’un centre adscrit, potenciant així la interacció entre l’alumnat i la divulgació de les STEM entre els més joves. A més, com a cloenda, la Fira Experimenta presenta al públic familiar els 30 experiments seleccionats entre tots els centres, i s’atorguen els Premis Experimenta als tres millors equips de joves divulgadors científics.

Sobre Repte Experimenta

Repte Experimenta és un programa formatiu adreçat a despertar vocacions científiques entre joves que cursen primer i segon d’ESO (entre 11 i 13 anys), que neix l’any 2020 impulsat pel campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Té el suport de la Facultat de Química, la Facultat d’Enologia, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), per la banda pública, i d’ELIX Polymers, BASF, DuPont Water Solutions, Messer Ibérica, Ercros, URAIS, Dow Chemical, Gomà-Camps, BioTech Security i el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), per la banda privada. Des de aquest any 2022 s’afegeixen la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut de Ciències del Mar del CSIC expandint així l’àmbit d’influència geogràfica del programa.

Repte Experimenta també compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación.  

Leave a comment

Your email address will not be published.


*